A védőoltás nemcsak a koronavírus, hanem a félelem ellen is hatékony fegyver

A védőoltás nemcsak a koronavírus, hanem a félelem ellen is hatékony fegyver

A hírek szerint miközben Nagy-Britanniában újabb szerrel kezdtek el oltani, addig az Európai Unióban úgy tűnik, hogy nincs elég szérum a koronavírus ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: Egyelőre folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de oltóanyagból soha nem elég, ha ennél több érkezne, jobban örülnénk – írja a Hirado.

Magyarország az Európai Unió részeként kötött le oltóanyagokat, és ez alapján érkezik ennyi hazánkba. A kormány több más országgal is tárgyal, ezért az infektológus reméli, hogy a helyzet a jövőben változni fog.

Az előzetes tervek alapján érdemes az oltásokat végezni

A brit helyzet más, mint a hazai, hiszen a mutáns vírustörzs miatt elszabadult a járvány. Az oltások beadásánál, ha a járványhelyzet úgy kívánja, lehet különböző praktikákat alkalmazni, például felezni a beadott dózist, vagy kitolni a második adag beadásának idejét.

A szakértő szerint azonban, ha egy országban engedélyezték egy oltóanyag használatát, akkor érdemes az előzetes tervek alapján végigvinni az oltást, mivel az engedélyezés klinikai vizsgálatokon alapul, és a vakcina hatékonyságát is ezek alapján mérik le. A járványhelyzet persze ezt felülírhatja, de hazánkban ilyen helyzet nem áll fenn.

Kiemelkedő védelmet nyújt a vakcina, gyenge mellékhatásokkal

Már 12 ezer oltást adtak be eddig, ezekből már lehet következtetéseket levonni – jelentette ki Szlávik János. A mostani oltóanyag a hazánkban eddig használt oltóanyagokhoz képest nagy különbséget nem mutat, tehát „helyi reakciókat”, azaz bőrpírt, izomfájdalmat nagyon kismértékben okoz.

Hírdetés

Az első adag beadása után néhány héttel már ad némi védelmet, de a második adag beadása utáni nyolcadik napon alakul ki a 90 százalék fölötti védelem, ami kiemelkedőnek számít.

A korlátozó intézkedések a mutáns vírus ellen is hatékonyak

A mutáns vírus megjelenése annyit jelent, hogy a vírus hatékonyabban terjed, de a maszkhasználat, a távolságtartás, a fertőtlenítés emiatt nem veszíti értelmét. A továbbiakban is szükség lesz a szigorú korlátozó intézkedésekre, már pusztán a mutáns vírus megjelenése miatt is, bár Magyarországot ez a vírustörzs egyelőre nem érinti.

Még valameddig ki kell tartanunk bizonyos intézkedésekkel ahhoz, hogy talán nyárra vagy őszre fellélegezhessünk, ehhez viszont az kell, hogy sokan jelentkezzenek a védőoltásra – jelentette ki Szlávik János.

Hozzátette, a védőoltás nemcsak a vírus, hanem a félelem ellen is hatékony fegyver. A járványnak nagyon nagy pszichés hatása van a társadalomra, és az oltás ezen is tud segíteni.

Mire számíthatunk?

Minden ország maga dolgozza ki az oltási stratégiáját, de általánosságban mindenhol először az egészségügyi dolgozók, majd a szociális szférában dolgozók és a veszélyeztetettek kapják meg először a vakcinát. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján dolgozik, tehát az egészségügyi dolgozók után a veszélyeztetetteket és az időseket oltják majd be.

Remélhetőleg több millió oltás érkezik majd Magyarországra, és talán nyárra, de legkésőbb őszre valóban fellélegezhetünk – hangsúlyozta az infektológus.

A jövőre vonatkozóan nehéz megbecsülni, hogy mire kell számítani, de az kijelenthető, hogy a maszkhasználat jó ideig velünk marad. Szlávik János szerint a vírus tartogat még „meglepetéseket”, de az oltás a szakemberek szerint a mutáns törzsek ellen is hatékony. A kutatók rendkívül éberen figyelik a vírus változásait, ami ellen szerencsére már elég sok fegyver van a kezünkben, úgyhogy ez az év egészen biztosan nem úgy fog lezajlani mint a tavalyi – zárta a beszélgetést Szlávik János.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »