Nagy áttekintés a koronavírus elleni oltásról. Hogyan fog zajlani? Mit kell tennem az oltás napján? Melyik fázisba tartozom?

Nagy áttekintés a koronavírus elleni oltásról. Hogyan fog zajlani? Mit kell tennem az oltás napján? Melyik fázisba tartozom?

Nyitókép: Getty Images

Szlovákiában már zajlik az egészségügyi dolgozók és élvonalban dolgozók oltása. Az Aktuality.sk egy áttekintést készített arról, hogy miként fog zajlani a koronavírus elleni oltás az országban.

Szlovákiában az oltás önkéntes és ingyenes. Azt, hogy kit és mikor oltanak be, egy négy fázisból álló ütemterv határozza meg.

Melyik fázisba tartozom?

Az egészségügyi tárca négy oltási fázist különített el. Ezt azt jelenti, hogy azok a személyek élveznek elsőbbséget, akik rizikós személyekkel kerülnek kapcsolatba, valamint az élvonalban és a terepen dolgoznak. A második fázisban a rizikós korosztályt, az onkológiai betegeket és a krónikus betegséggel küzdőket fogják oltani. A harmadik fázisban a specifikus csoportokat, a negyedik fázisban pedig a többi, 18 év feletti polgárt.

Alább az áttekintés található arról, hogy az egyes oltási fázisba mely személyek/csoportok tartoznak. Az ütemtervnek pontosan meghatározott dátumai még nincsenek.

Az oltás első hulláma – 2020 decembere

1.Egészségügyi dolgozók

Az oltás második hulláma – 2021 januárja

Hírdetés

Az oltás harmadik hulláma – 2021 februárja

Az oltás negyedik hulláma – 2021 márciusa

Hogyan zajlik az oltás?

Szlovákiában egyelőre csak a Pfizer/BioNTech vállalat vakcináját használják. Az oltás két körben történik, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki az oltás mellett dönt, két vakcinát kap. A második adagot az első oltás után 21 nappal.

Az oltás előtt a korona.gov.sk oldalon kell regisztrálni. A regisztráció jelenleg csak az egészségügyi dolgozók és az élvonalban dolgozók számára elérhető.

Az online formanyomtatvány kitöltése után az illető SMS-t kap, amely tartalmazza az oltás helyszínét és időpontját. Az egészségügyi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy regisztráció nélkül senkit sem oltanak be.

Az oltás napján:

Holt oltathatom be magam?

Oltóközpontokat egyelőre négy városban alakítottak ki – Pozsonyban, Nyitrán, Besztercebányán és Kassán. Az egészségügyi tárca azonban 25 oltóközpont kialakítását tervezi. Ezek fokozatosan január 10-e után nyitják meg kapuikat.

Aktuality.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »