Közérdekű: Külföldről térne haza a családtagja? Mutatjuk, mi a teendő!

Közérdekű: Külföldről térne haza a családtagja? Mutatjuk, mi a teendő!

A külügyi tárca frissen kiadott közleményében az áll, egyetlen szlovák állampolgárnak sem javasolják, hogy külföldre utazzon az ünnepek alatt. Ugyanakkor arról is tájékoztattak, milyen feltélelekkel térhetnek haza külföldön élő hozzátartozóink, barátaink.

A külügyminisztérium közleményében arra is emlékeztet, jelenleg csak néhány kivételes ország esetében érvényes, hogy a hazatérés után nem kell kötelezően karanténba vonulni. Ha valaki Ausztráliából, Kínából, Finnországból, Írországból, Izlandról, Japánból, Dél-Koreából, Norvégiából, Új-Zélandról, Szingapúrból vagy Tajvanról utazik haza, 

az könnyített eljárásban térhet vissza Szlovákiába. Nem kell kötelező otthoni karanténba vonulnia, és tesztelésre sem kell elmennie, bár erősen ajánlott mindkettő.

Ha a fenti listában nem szereplő országból tér haza valaki arra a szabályok értelmében előbb regisztráció, legalább öt nap házi karantén, majd egy PCR-teszt vár. Csak negatív eredmény birtokában hagyhatja el lakóhelyét. 

Hírdetés

Van egy harmadik lehetőség is!

Ha valaki olyan Uniós országból tér haza, amely a fenti listán nem szerepel (esetleg Svájcból vagy Lichtensteinből) annak némileg könnyebb az élete. Ugyanis nem kell kötelezően tesztre mennie. Ha tíz napig otthon marad és tünetmentes, a tizenegyedik napon szabadon távozhat a karanténból.

Mind a regisztráció, mind a karantén elkerülhető abban az esetben, ha valaki 72 óránál nem régebbi, Unióban készült, természetesen negatív PCR-teszttel a birtokában jön haza. A Svájcból és Lichtensteinből visszatérőkre ez nem vonatkozik.

Ha valaki Csehországból vagy Ausztriából érkezik, elég a 72 óránál nem régebbi antigén-teszt is ehhez!

Végül érdemes azt is megemlíteni, mi a helyzet azokkal, akik már átestek a fertőzésen. Ha állandó vagy átmeneti lakhelyük van Szlovákiában, Uniós állampolgárok (esetleg izlandi, norvég, svájci vagy lichtensteini állampolgársággal bírnak), nem kell karanténba vonulniuk, amennyiben hitelt érdemlően igazolni tudják, az elmúlt három hónapban átestek a fertőzésen és ki is gyógyultak belőle. Az Egyesült-Királyságból hazatérőkre a fenti kivétel nem vonatkozik. Nekik negatív PCR-tesztre van szükségük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »