5795 feltételezett mellékhatást regisztráltak a vakcina beadása után

5795 feltételezett mellékhatást regisztráltak a vakcina beadása után

Csütörtökig (június 10.) 5795 feltételezett mellékhatást regisztrált az új koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL). 447 súlyos mellékhatást regisztráltak, ami 7,7 százalékos arányt jelent – közölte honlapján a ŠÚKL.

A leggyakrabban jelentett súlyos mellékhatások közé tartozik a tartósan megemelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél. Előfordult még ájulásközeli állapot, ájulás, trombózis, tüdőembólia, allergiás reakció, átmeneti bénulás, rövid ideig tartó eszméletvesztés, valamint sztrók. A ŠÚKL tájékoztatása szerint epilepsziás rohamok is előfordultak az ezzel a betegséggel kezelt pácienseknél.

Hírdetés

Csütörtökig összesen három olyan halálesetet regisztrált az intézet, amely összefüggésben van az oltással, és két esetről megállapították, hogy valószínűleg összefüggésbe hozható a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcina beadásával. Egy eset az AstraZeneca vakcina beadásához köthető. „Több ilyen, köztük a sajtóban is nyilvánosságra hozott esetben kizárták a kapcsolatot az oltás és az egészségi probléma között” – közölte intézet.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint szerdáig (június 9.) Szlovákiában összesen 1 852 580 személy kapta meg az oltás első, 1 046 405 pedig már a második oltást is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »