380-ig fog gyengülni fél éven belül a forint

380-ig fog gyengülni fél éven belül a forint

Magyarországon két fontos esemény fogja dominálni a gazdasági közbeszédet: az egyik az EU-val zajló konfliktusok sora, a másik pedig az infláció – mondta el Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio konferenciáján.

A Portfolio összefoglalója szerint Jakobsen a forinttal kapcsolatban pesszimista, szerinte akár 380-ig is gyengülhet az árfolyam.

„Winter is coming (közeleg a tél – szerk.)”

– mondta Jakobsen arra is utalva, hogy az előrejelzések szerint nagyon hideg telünk lesz, amely az energiaválság miatt kifejezetten kellemetlen lesz.

Hírdetés

Az előadásán szóba került az infláció is. Jakobsen úgy gondolja, hogy erre is adhatnak a politikusok egy hibás megközelítést: a magas áremelkedésre magas béremelések ösztönzésével válaszolhatnak, ami szakmailag nem a legjobb megoldást jelentené. Az áremelkedés ugyanakkor egyenlőtlenségeket és a lakóingatlanok elérését is nehezítette, ami társadalmi válságot okozhat.

Magyarországról is beszélt előadásában. Két fontos esemény fogja meghatározni a jövőt itthon: az egyik a magas infláció, a másik az EU-val való konfliktusok. Jakobsen szerint majdnem elkerülhetetlen, hogy itthon magas legyen az infláció. A magyar forintot is említette, és nem voltak jók a kilátásai: példaként a török lírát említette.

Jakobsen szerint nem elképzelhetetlen, hogy

akár 380-ig gyengül a forint a magas infláció és a Fidesz állandó csatározásai miatt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »