300 milliós költségvetési csalás: őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV

300 milliós költségvetési csalás: őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV

300 milliós költségvetési csalás: őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV

„Bukócégek”, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc jellemezte azt a pécsi bűnszervezetet, amely őrző-védő szolgáltatás ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat, valamint közel 200 dolgozó bére után nem fizetett járulékokat – tájékoztatott a NAV. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert.

Hírdetés

A vagyonvédelemmel foglalkozó 11 cégből álló láncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, adót és járulékot egyáltalán nem fizettek. Hogy a lebukást elkerüljék, a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték. A láncolatban szereplő cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs környéki strómanok nevén voltak. 

Az őrzés-védelemből befolyt bevételből az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket, és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel közel 300 millió forint kárt okoztak az államnak.

A pénzügyi nyomozók mintegy harminc helyszínen, főleg Baranya megyében és Budapesten gyűjtöttek bizonyítékot és kutatták fel a gyanúsítottakat. Az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, az elkövetők közül többen is tartottak otthon fegyvert, illetve riasztópisztolyt. A tizenhárom gyanúsított közül két veszélyesnek ítélt elkövetőt a NAV kommandósai állítottak elő. A nyomozók ingatlanokat és luxusautókat foglaltak le, és üzletrészt is zároltak, így a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhet. 

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »