300 millió forintos drogfogás

300 millió forintos drogfogás

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda KR NNI és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) több éve szorosan együttműködik a magyar-szlovák határterületen tevékenykedő, szervezett bűnözői csoportok elleni küzdelemben. Az egyik ilyen közös műveletsorozat a PARKETÁR volt, amelynek köszönhetően 2022 nyarán az NNI felszámolta hazánk legnagyobb fegyverraktárát. Az elmúlt években az Europol és az Eurojust is több akcióban közreműködött, amelyek nagy csapást mértek a Rajka és Bezenye településen élő szlovák bűnözőkre.

A KR NNI és a NAKA közös nyomozása során látókörbe került tavaly egy olyan kábítószerekkel kereskedő szlovák-magyar bűnhálózat, amely két személy köré szerveződött. A két egység által beszerzett adatok alapján a csoport tagjai a gyanú szerint december végén Magyarországra csempészhettek 4 kg. kokaint, amit elrejtettek, majd rövid időn belül értékesítettek.

Hírdetés

A szervezet egyik veszprémi tagját egy hónappal ezelőtt a KR NNI győri osztályának jelzésére a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei Eplényben állították meg. Gépkocsijának utasteréből több mint 1 kg. kokain került elő. Szakértő megállapította, hogy a lefoglalt kábítószer kiemelkedően nagy tisztáságú, a különösen jelentős mennyiség több mint kétszerese. Az ilyen tiszta kokaint a feketepiacon hígítás után dupla mennyiségben lehet értékesíteni.

A nyomozók kiderítették, hogy M. Zoltán a drogot Rajkán vette át a településen élő szlovák társától, Stefan B.-től. Harmadik társuk, a szintén Rajkán élő, szlovák Radoslav P. volt, akit a német hatóságok január 26-án tartóztattak le. Kölnben fogták el, amikor Hollandiából tartott Magyarország felé. Az autópályán a Német Vámhivatal járőrei állították meg az előtte haladó gépkocsival együtt, amiben szintén egy szlovák futár utazott. A két férfi URH-rádión kommunikált egymással. Kettejüktől összesen több mint 6 kg. metamfetamint és heroint foglaltak le. A magyar hatóságok kezdeményezik a szlovák állampolgárok kiadatását a későbbiekben.

A három gyanúsítotton túl a bűnszervezet vezére, Stefan B., valamint a további bandatagok elfogására az NNI és a NAKA a két ország rendőreinek bevonásával nagyszabású, összehangolt akciót szervezett február 1-jére. Egyszerre hét magyar és három szlovák településen voltak elfogások és kutatások. Összesen 60 rendőr végzett különböző nyomozati cselekményeket Rajkán, Budapesten, Balatonalmádiban, Veszprémben, Győrben, Zircen és Pozsonyban. A rajkai helyszínen az elfogást a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége hajtotta végre, mivel ott éles lőfegyverekre is számítani lehetett a kutatás során. Az akciót – amelyben hét személyt kaptak el – a győri nyomozók irányították, míg a NAKA kollégái a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség által küldött európai nyomozási határozat és európai elfogatóparancs alapján hajtották végre feladataikat. 

A realizáláskor a rendőrök minden apró nyomot ellenőriztek. A terepkutatás során így bukkantak rá a magyar-szlovák határszakaszon, Rajka külterületén egy földbe ásott festékesvödörre. A KR NNI kutyavezetője és nyomozói az erdős területen megtalált vödörben tégla formájú kokaintömböket találtak. A csomagok összesen közel 1,5 kilogrammnyi kábítószert rejtettek.

A pozsonyi és a rajkai kutatásokon a nyomozók összesen 180 millió forintnak megfelelő eurót, valamint 30 millió forintnak megfelelő értékes vagyontárgyakat foglaltak le. Ezek között voltak órák és különböző járművek is. Így vagyonvisszaszerzés keretében a bűnbandától elvont vagyon összege meghaladja a 200 millió forintot.  

A NAKA-val közös műveletnek, valamint az eplényi és a kölni elfogásnak köszönhetően az NNI több mint 10 000 adag kábítószert vont ki a feketepiacról, melynek értéke meghaladja a 300 millió forintot.

Az akciónak és a korábbi elfogásoknak köszönhetően a bűnbanda tíz tagját – négy szlovák és hat magyar férfit – sikerült eljárás alá vonni. M. Zoltán, Stefan B., Radoslav P. és még két férfi letartóztatásban van, míg társaik szabadlábon védekezhetnek. A felderítés és a bűnüldöző szervek munkája tovább folytatódik az EUROPOL és a német hatóságok bevonásával, ahol nemzetközi együttműködésben vizsgálják a bűnszervezet évekre visszamenő tevékenységét és kapcsolatait.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »