30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legalább 30 ezer új beoltott kell ahhoz, hogy megtérüljenek az oltási lottó és a közvetítői bónusz költségei – derül ki az Értéket a Pénzért Intézet (ÚHP) számításaiból.

Legalább 6000 olyan embernek kell beoltatnia magát, aki egyébként ezt nem tenné meg, hogy csak az oltási lottó 26,4 millió eurós költsége társadalmilag megtérüljön.

A közvetítői bónusz költségeit előzetesen 24 millió euróra becsülik, ennek társadalmi megtérüléséhez legalább 24 ezer embernek kell beoltatnia magát.

Minél magasabb lesz köztük az idősek aránya, annál hatékonyabbnak lehet majd tekinteni a bónusz bevezetését. Az intézet becslése szerint

egy beoltatlan ember társadalmi költségei 4384 euró körül mozognak.

Az egyelőre alacsony átoltottság miatt a gyorsaság lenne kulcsfontosságú, az államnak más eszközöket is be kellene vetnie az oltási hajlandóság növelésére

Hírdetés

 – írták az intézet elemzői. Azt is hangsúlyozták, hogy

a beoltottaknak nyújtott előnyök bővítése és az újabb szigorú lezárások elkerülése lenne a legkifizetődőbb és leghatékonyabb.

Becslésük szerint ha a beoltottaknak nyújtott széles körű előnyöknek köszönhetően tizedével emelkedne a beoltottak száma, annak társadalmi hasznát 1,1 milliárd euróra lehetne tenni, és az állam 185 millió eurót takarítana meg közvetlenül.

Jelentős segítség lenne, ha a mobil oltócsapatok számának növelésével még hozzáférhetőbbé tennék az oltást a régiókban, főleg a legveszélyeztetett csoportokba tartozók számára

– összegezte az intézet.

Az ÚHP szerint érdemes lenne megfontolni az oltás kötelezővé tételét is egyes foglalkozást végzőknél, elsősorban azoknál, akik kapcsolatba kerülnek a rizikós csoportokba tartozókkal. Az elemzők figyelmeztettek, hogy a járvány által okozott gazdasági károk tetemesek, és óriási ára van annak, hogy a lakosság nagy része nincs beoltva.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »