20k22: a húszezer szavazatszámláló is meglesz

20k22: a húszezer szavazatszámláló is meglesz

Korábban az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is beszélt arról, hogy a jövő áprilisi országgyűlési választásra minden szavazókörben legyenek ellenzéki delegáltak. A pártok mellett most a civilek is elkezdték a toborzást, és megalakult a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben (20k22) névre keresztelt kezdeményezés.

A jövő áprilisban esedékes országgyűlési választáson valamivel több mint tízezer szavazatszámláló bizottság működik majd. Ezek feladata a szavazás lebonyolítása, a szavazatok megszámlálása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése. 2018-ban a hat külön induló ellenzéki pártnak volt mintegy 15 ezer delegáltja, míg a kormánypártoknak pár százzal kevesebb.

Előválasztási győzelme után Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje meghirdette egyebek mellett azt is, hogy 2022 tavaszán minden szavazókörben legyen legalább két ellenzéki delegált. Ezt próbálja most összefogni egy civil kezdeményezés. A több mint egy éve indult 20k22 kezdeményezés már közel száz önkéntessel működik. Ruskal-Klemm Csilla szóvivő tájékoztatása szerint azóta már sikerült megegyezniük a hat ellenzéki párttal, csatlakozva a Tiszta Választásokért Alapítványhoz.

A Tiszta Választásokért Alapítvány kurátora, Tordai Csaba, aki a 2000-es években az Igazságügyi Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban is dolgozott vezető beosztásban. Az alkotmányjogász ezután a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának, valamint az Átlátszó kiadójának felügyelőbizottsági tagja volt. 2019 óta pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója a budapesti Városházán.

Hírdetés

A 20k22 kezdeményezés szóvivője az InfoRádió érdeklődésére azt is közölte,

már megvan a tízezer szavazatszámlálójuk, de lesz húszezer is, mondván, eddig nem is igazán toboroztak.

Ruskal-Klemm Csilla hozzátette azt is, hogy a jelentkezők jelezhetik, milyen körzetekben és annak vonzáskörzetében vállalják a bizottsági tagságot. „És igen, ezek alapján dolgoznak egy beosztáson” – fogalmazott.

A szóvivő szerit rajtuk kívül az összefogásban résztvevő ellenzéki pártoknál is lehet jelentkezni, de a koordinációt már a 20k22 végzi majd.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »