19.700 szavazóköri delegáltat küld megfigyelőnek az ellenzéki összefogás

19.700 szavazóköri delegáltat küld megfigyelőnek az ellenzéki összefogás

19.700 szavazóköri delegáltat regisztrált be az április 3-i országgyűlési választásra a 20K mozgalom, melynek célja, hogy az ország összes szavazókörében legyen legalább két, a kormánytól független személy. A delegáltak részt vesznek a választási folyamatban, többek között náluk kell aláírni a jelenléti ívet, ők pecsételik le a papírt, majd ők is részt vesznek a szavazatok esti számlálásában.

Az ellenzék azért tartotta fontosnak, hogy húszezer embert toborozzon a választásokra, mert 2018-ban sok szavazókörből hiányoztak a garantáltan kormányfüggetlen delegáltak, és ez kétségeket vetett fel a választás tisztaságát illetően.

Hírdetés

A 20K Facebook-posztjában azt írta, összesen 27.700 ember jelentkezett náluk, de végül az azonos helyszínek miatt „csak” 19700 embert jegyeztek be az adott településekre.

A választásig hátra lévő egy hétben a delegáltak szakmai felkészítése zajlik.

Az ellenzéki delegáltak garantálhatják, hogy a klasszikus értelemben vett választási csalásra, tehát a kitöltött ívek manipulálására ne legyen mód; ugyanakkor egy sor másik csalási formát ők sem tudnak megakadályozni: ilyen a szavazatvásárlás, az utaztatás, a közmunka elvételével való fenyegetés, de ide sorolható a közmédia éves szinten több mint százezer millió forintból (százmilliárd forintból) működő propagandagépezete is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »