Újabb sokk érheti az állattartókat, ha az Európai Bizottság a napokban a zöldek kezdeményezésének eleget téve a ketreces állattartás betiltásáról határoz. A technológiaváltás költségei sosem térülnek meg, ha az Európai Unió továbbra is szabad utat enged a harmadik országokból behozott élelmiszerek előtt úgy, hogy ezek gyártóitól nem várja el az uniós gazdákra nézve kötelező állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályokat.

A napokban dönthet az Európai Bizottság a ketreces haszonállattartás jövőjéről. A nemzetközi politikai és civil zöldszervezetek az európai polgári kezdeményezés intézményével azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unióban tilos legyen a ketreces állattartás.

 

Hírdetés

Ehhez egy év alatt összegyűjtötték az 1,4 millió állampolgári aláírást, így az uniónak napirendre kell vennie a ketrecek betiltását célzó kezdeményezést,am ely részben az erőteljes zöldlobbi hatására ráadásul széles körű támogatottságot élvez.

A ketrectilalommal viszont jelentősen megdrágulhatnak az olyan alapvető élelmiszerek, mint a tojás vagy a hús.

Ha az Európai Bizottság a kezdeményezés mellé áll, akkor az állattartók tíz éven belül ismét súlyos anyagi ráfordítással járó technológiaváltásra kényszerülnének. A jelentős anyagi ráfordítás várhatóan sosem térülne meg: Brüsszel egyelőre nem siet az unión kívül előállított élelmiszerek behozatalának feltételéül szabni az európai állatjóléti normák betartását.

Ennek hatására a harmadik országokból érkező, olcsón és ellenőrizetlenül előállított élelmiszerekkel kellene versenyezniük Európa termelőinek, magasabb önköltség mellett.

Várhatóan eleget tesz az európai döntéshozatal a zöldek nyomásgyakorlásának azt követően, hogy Brüsszel óriá­si pofont kapott az új közös agrárpolitikáról (KAP) szóló, múlt heti csúcstalálkozón.

A várt megállapodás helyett a tárgyalás botrányba fulladt, a tagállamok miniszterei egy emberként hagyták faképnél az EP tárgyalódelegációját.

Ennek oka, hogy a korábbi részmegállapodásokat felrúgva a parlament elfogadhatatlan javaslatot tett le az asztalra, amely a miniszterek szerint megvalósíthatatlan, és az abban megfogalmazott zöldcélok veszélybe sodorják Európa élelmiszer-rendszerét és tízmillió gazda megélhetését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »