185 éve született a mátrai betyár

185 éve született a mátrai betyár

185 éve, 1837. november.12-én született Mónosbélen, Vidróczki Márton, mátrai betyár. Életéről haláláról szinte semmi konkrétum nem maradt fenn, de annál több legenda monda.

Apja Vidrótzki András juhász volt. Az sem derül ki hogy miért állt szegénylegénynek. Katonaszökevény volt, gyerekkori trauma vagy valamilyen szerelmi szál vannak a feltételezésekben .

A monda szerint Vidróczki Marci, az egyszerű kondáslegény beleszeretett bizonyos Rózsikába, a módosabb egri család egyetlen leányába, akit előkelőbb legényhez szántak szülei, nem egy kondásbojtárhoz. Az apával való vita hevében állítólag Marci megütötte szerelme apját és ezért bánatában elbujdosott.

A katonai fegyelmet nehezen tűrő legény rövid időn belül összekülönbözött egy osztrák tiszttel – állítólag a konfliktus alapja az volt, hogy egy alkalommal a Kossuth-nótát játszotta kürtön,–, az osztrák tiszt ezért szidalmazta, Marci pedig megütötte felettesét, amiért hadbíróság elé került. A komáromi várfogságból állítólag megszökött és ekkor gyűjtött rablóbandát maga köré.

Hírdetés

Halálával kapcsolatban is többféle verzió van a köztudatban. Szeretője árulta e, vagy valamelyik bandatársa végzett vele.

A Medvesalja Polgári Társulás, a 180. születésnapján szobrot állított Vidróczki Mártonak . Az egyházasbásti Pogányvár fogadóban volt az avató ünnepség, ahol Vidróczki többször is megfordult.

A Vidrócki híres nyája Csörög-morog a Mátrába, Csörög-morog a Mátrába, Mert Vidróckit nem találja.”

Így kezdődik az ismert népballada, melyet Kodály Zoltán is feldolgozott a Mátrai Képek című. művében


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »