18 év után megelőzték a Fideszt!

18 év után megelőzték a Fideszt!

18 év után megelőzték a Fideszt! Kulcsár Péter2024. 10. 23., sze – 10:25

18 év után először mérte közvélemény-kutató intézet azt, hogy nem a Fidesz vezet, igaz, a különbség hibahatáron belül mozog és csak a biztos pártválasztókra vonatkozik.

A Partizán megbízásából, a 21 Kutatóközpont által készített, október 15-ével zárult friss közvélemény-kutatás szerint hibahatáron belüli különbséggel, de egy hajszállal vezet a Tisza (42%) a Fidesz (40%) előtt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között. A további sorrend: Mi Hazánk (5 százalék), DK és Kétfarkú Kutyapárt (4-4). A teljes népességben továbbra is a Fidesz vezet (29%), a Tiszának 26 százalékot mértek. A bizonytalanok aránya 28 százalék.

Hírdetés

Minél magasabb végzettségű egy adott választói csoport, annál kevésbé támogatja a Fideszt, illetve minél idősebb valaki, annál inkább fideszes. A kutatás szerint a 65 évnél idősebbeknél egyértelmű a Fidesz fölénye (46%, és csak 13% a tiszás szavazó). A 18-39 éves korosztályban viszont majdnem pont fordított az arány. Településekre lebontva a Fidesznek csak a kis községekben maradt magabiztos előnye, a kisebb városokban fej fej mellett állnak, Budapesten, a megyeszékhelyeken, ill. megyei jogú városokban pedig már masszív a Tisza Párt előnye. A fővárosban a Tiszát 29%-ra,a Fidesz 21%-ra mérték, a megyei jogú városokban, illetve megyeszékhelyeken is vezet Magyar Péter pártja (32% és 28%). A Tisza egyértelműen népszerűbb a magasan képzettek körében: 38%-on áll a diplomások közt, szemben a Fidesz 22%-ával. Az érettségizettek közt ugyanez 31%, illetve 20%, szintén a Tisza javára. Ugyanakkor a Fidesz 40% körül teljesít a közép- és alapfokú végzettségű emberek közt, ahol a Tisza csak 19%, illetve 13%-ot szerezne most vasárnap.

Török Gábor politikai elemző szerint a közvélemény-kutatások nemcsak megmutatják a politikai valóságot, hanem időnként alakítják is azt. „Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, amelyet majd – 18 év után először – úgy lehet interpretálni, hogy vezet a Tisza. Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást… ”

(444, Npsz)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »