1400 kilométer a Mária Úton Mariazellből Csíksomlyóra

1400 kilométer a Mária Úton Mariazellből Csíksomlyóra

A ViaPartium szervezésében az idén három magyar zarándok indult el az ausztriai Mariazellből, hogy a Mária Úton, Közép-Európa legismertebb zarándokútján hatvan nap alatt eljussanak Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúba. Budapesten április 18-án további hét zarándok csatlakozik hozzájuk.

Máté Katalin, Varga István és Gál Attila március 18-án vágtak neki az útnak. Elmondják, mi motiválta őket a részvételre.

Szeretnék kissé kiszakadni a világból, kiszállni a mókuskerékből, hogy kívülről lássak rá életem dolgaira, tisztábban tudjam azokat értékelni”

– mondja István. Kati, aki Ausztriában élő erdélyi magyar, hálaként ajánlja fel az utat a saját és lánya életéért. Attila felvidéki – Párkány városából.

El szeretnék mélyülni a hitben. Akarom vinni a zászlót, hogy lássák… Vannak, akiket megérint, és még mi is halljuk, hogy elkezdenek a hitről beszélgetni. Olyan is van, aki a nyakunkba ugrik, de olyan is, aki elfordítja a fejét. Az a tapasztalatom, mindenki reagál a keresztre és ez a cél”

Hírdetés

– fejti ki Attila, akihez Zircnél majd csatlakozik a felesége, Vierka. Az idén lehetőségeiket figyelembe véve „csak” Budapestig mennek, de Attila tavaly már végigjárta a Budapest-Csíksomlyó szakaszt.

A zarándokok elmondják, az úton bárki csatlakozhat hozzájuk akár fél napra is, ha csak annyit tud bevállalni. Tornatermekben, kultúrházakban, plébánián, remeteségben, egyszerű panziókban van a szállásuk. Nagyobb pakkjaikat autó szállítja a következő szálláshelyig. Naponta átlagban 25 kilométert gyalogolnak, de eleinte 35 kilométert is megtettek hegyes területen, ami kimerítő volt.

Kőszegen léptek Magyarország területére. A Mária Út jól ki van jelölve, de telefonos navigációt is igénybe vesznek, enélkül bizony már előfordult volna, hogy nem veszik észre a jelzést.

A napjuk nagyon egyszerű, fél nyolc körül reggeliznek, megtervezik az utat, majd egy ima elmondása után az útra lépnek. Úgy öt kilométerenként tartanak pihenőt, a keresztek előtt fejet hajtanak, a jelentősebb templomokat meglátogatják.

Naponta úgy nyolc órát gyalogolnak tempósan, mert még rövidek a napok. István megjegyzi, „az imádság jól tereli a felhőket”, mert mikor már azt hitték bőrig áznak, a fekete felhők mégis távolabb pakolták le terhüket.

A zarándokok Budapestről jelentkeznek újra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »