110 éve született Bohumil Hrabal – kiállítás Prágában magyarországi és felvidéki művészekkel

110 éve született Bohumil Hrabal – kiállítás Prágában magyarországi és felvidéki művészekkel

Bohumil Hrabal cseh író 110.születésnapja alkalmából Prágában megrendezték a „Hrabal-galaxis pillanatképei 2024” című kiállítást.

Bohumil Hrabal a 20. század második felének egyik közismert cseh írója volt, különösen a szatíra vezéralakjaként tartják számon. Műveit huszonhét nyelvre lefordították, így regényei és elbeszélései magyar nyelven is megjelentek. Jiří Menzel rendezőnek köszönhetően több műve filmvászonra került, köztük a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Oscar-díj 1967), a Sörgyári capricco, vagy a Gyöngyök a mélyben. Történetei a mai napig népszerűek az olvasók és a filmkedvelők körében.

A Hrabal emlékét őrző Fekete Ökör Baráti Kör szervezésében – miként hagyományosan minden tavasszal – ismét megrendezték azt a képzőművészeti kiállítást, mely az író személyiségét és műveit idézi magyar tisztelői szemszögéből. Az idei kiállítás alkotó-rendezője és kurátora Asztalos Tamás, magyarországi muzeológus, a Fekete Ökör Baráti Kör tagja volt.

A kiállító művészek között jelen volt Baracska Árpád, az érsekújvári Thain János Múzeum munkatársa, aki a múzeumhoz tartozó Szőgyéni Tájház és Múzeum restaurátora. Baracska, egyedüli felvidéki művészként négy alkotással gazdagította a kiállítást.

A huszadik század második felének egyik legjelentősebb cseh írójára több kulturális rendezvénnyel emlékeznek Prágában és Csehország-szerte. Hrabal barátjának, Vladimír Boudník grafikus és festőnek az emlékét, ugyancsak kerek évforduló kapcsán, a 100. születésnap alkalmából idézik meg.

„Mivel mindkét szerző jelentős évfordulót ünnepel – Bohumil Hrabal 110. születésnapját, Vladimír Boudník 100. születésnapját, ezért a Prága 8. kerületében a rendezvények egész sorát készítették elő a tiszteletükre, a kiállításoktól kezdve a Bohumil Hrabal – Vladimír Boudník nevét fémjelző tanösvényig. Ehhez kapcsolódik a Grab villában a „Vladimír Boudník 100 éve” című kiállítás, melyet Petr Placák cseh író, történész rendezett” – olvasható a Prága 8. kerületi hírportálon.

„A Kiskastély mellett a Nagymalom (Velkýmlýn) nevezetű kulturális intézmény ad otthont a kiállításnak, amelynek mottója „Boudník 100, Hrabal110”. A Fekete Ökör Baráti Kör az emlékév szellemében kibővítette tárlatát, a régi művek mellett, régi tagok új munkái és új művészek belépésével, új alkotások gazdagítják az egyébként is igen sokrétű tárgyi együttest.

Hírdetés

A bemutatkozást követően, 2005-től összesen huszonhárom művész, író, alkotó, gyűjtő állított ki az eddig megrendezett kiállításokon. Az Örökkévalóság gátja, a „házilagzik”, a „sörjampecok”, a „sörszlalomok” és a mennyországbeli kocsmák egyre süllyedő világát a következő magyar alkotók csempészik vissza munkáikkal, s teszik a mulandót a jelenvaló lét valóságává:

Baracska Árpád, † Dr. Fedinecz Atanáz „Fruci”, Hagymásy András, Hrapka Tibor, Homolya Gábor, Kocsis Balázs, Monori Sebestyén, Ladócsy László, Ladócsy Márk, Mészáros Lili Míra, Odler Zsolt, Orvos Miklós, Polgár László, Rónaszegi János, Sági István, † Sebestyén Sándor, Tomaji Attila, Varga Attila, Varga Zoltán Zsolt. A kiállítók egy újságos oszloppal emlékeznek meg a nemrég elhunyt Bakos István alkotótársukról. A kiállítást Asztalos Tamás rendezte.” – olvasható a kiállítás plakátján.

A kiállítás hangulatát jellemzi a 110 éve született író mondása: “Édesjó Istenem, ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű!” – mondta Bohumil Hrabal a fáma szerint, miközben mackófelsőben sörözött a politikai és a világi elit tagjaival.

A Velkýmlýn elágazás körülbelül 10 percre van a B “Palmovka” metrótól, kb. 6 percre a Libeňský zámek villamosmegállótól a 3-as, 10-es, 24-es villamossal Thomayerovy sady irányába.

A prágai Velkýmlýn 8 – Libniben „Hrabal galaxis-pillanatképei” címmel várja a kiállítás mindazokat, akik a huszadik század második felének egyik legjelentősebb cseh írója emlékének kívánnak tisztelegni” – invitálja a látogatókat a Prága 8. hírportál.

A kiállítás megnyitóján a Nagymalom Egyesület és a prágai Városi Könyvtár együttműködve látványos ünnepséget rendezett március 26-án, ahol jelen voltak Hrabal cseh és magyar tisztelői.

A kiállítás látogatása a Nagymalom kulturális intézményben és a Grab villában ingyenes, és május végéig várja a látogatókat.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »