100 napos lesz a kormány, különkiadással jelentkezik az RMDSZ 10 perc Bukarest sorozata (VIDEO)

100 napos lesz a kormány, különkiadással jelentkezik az RMDSZ 10 perc Bukarest sorozata (VIDEO)

Április 2-án lesz 100 napos a kormány, ennek apropóján az RMDSZ kormányzati tájékoztatója különkiadással jelentkezett.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a politikában száz nap jelenti a türelmi időt arra, hogy a kormány véglegesítse legfőbb célkitűzéseit és meghozza a legsürgősebb intézkedéseit. Ezt követően a kormány tevékenysége két szakaszra oszlik, az első közé sorolta a járványhelyzetet, amelynek megfékezése becslései szerint év végéig tart. Az egészségügyi és a gazdasági válság kezelését követően pedig az építkezés, a távlati célok megvalósításának időszaka következik. Kelemen fontos lépésként értékelte a költségvetés elfogadását, amely egyszerre szól költségmegtakarításról és biztosítja a nagy infrastruktúra fejlesztést.

Kiemelte:
– 100 százalékban helyben marad a jövedelemadó, ami az önkormányzatokat segíti.
– Fejlesztik az egészségügyi intézményeket.
– A kormány a magyarok lakta települések egészségügyi fejlesztésére 51 millió lejt biztosít.
– A marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére 10 millió lejt.
– Bihar megyei fejlesztési projektekre (pl. csatornázásra, vízhálózat fejlesztésére) 20 millió lejt.
– A sepsiszentgyörgyi ipari park strukturális fejlesztésére 8 millió lejt szántak.

Hírdetés

Ezeken kívül Kelemen beszélt a helyreállítási tervről és a jövő iskolája modelljének kidolgozásáról. Utóbbi célja a tanintézmények biztonságossá tétele.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a bukaresti környezetszennyezési problémákkal, az illegális szemétlerakókkal és a légszennyezés kérdésével kezdte munkáját, amit a Sumal 2.0 rendszer létrehozásával folytatott, ami a fakivágásokat ellenőrzi. Ezt követően más projektek mellett a két roncs programot emelte ki.

Cseke Attila fejlesztési miniszter szaktárcája 2,7 milliárd lejt szánt az országos fejlesztési alapból (PNDL), 2 milliárdot a regionális operatív programon (POR) keresztül befektetésekre. Egy példát hozott fel: 1358-ra emelik az új mentőautók számát és a megyei sürgősségi központok valamint a rohammentősök szolgálatába bocsátják. 200 új bölcsődét építenek. 259 szolgálati és családi lakást adtak át fiataloknak, orvosoknak.

Novák Eduárd sportminiszter az országos sportfejlesztési stratégiát ismertette: az eredményes sporttevékenység érdekében beruháznak az elkövetkezendő években bizonyos sport ágazatokba. Ugyanakkor a fogyatékkal élők sporttevékenységét is támogatni fogják.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »