10 napos karantén vár Romániában az oltatlan, negatív teszttel rendelkezõ beutazókra az ünnepek alatt

10 napos karantén vár Romániában az oltatlan, negatív teszttel rendelkezõ beutazókra az ünnepek alatt

Néhány nappal az új utazási szabályok elfogadása után ismét módosított pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a nemrég elfogadott, péntektől január 8-áig érvényes utazási szabályokon.

Ha negatív RT-PCR tesztjük van, akkor 14 nap helyett csak 10 napos karantén vár azokra, akik december 10. és január 8. között érkeznek Romániába EU-n kívüli országokból, és nincsenek beoltva vagy nem estek át igazoltan a betegségen.

A 10 napos karantén a beoltottakra is vonatkozik, ha az országba való belépéskor nem tudnak felmutatni negatív RT-PCR-teszteredményt.

Egy másik módosítás értelmében negatív RT-PCR-teszteredmény felmutatásával mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok a tanulók, egyetemisták vagy más külföldön élő román állampolgárok, akik felvételivizsgára, záróvizsgára vagy romániai tanulmányaikkal kapcsolatos más tevékenység miatt érkeznek az országba.

Ugyanakkor mentesülnek a karanténkötelezettség alól a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszer beoltott vagy a betegségből kigyógyult alkalmazottai, akik szolgálati útról térnek haza EU-n kívüli országból.

Hírdetés

A CNSU frissítette pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját is. Az új határozat értelmében piros zónás lett Finnország és Libanon.

Az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Örményország, a Dominikai Közösség, a Maldív-szigetek és Szingapúr, az incidencia növekedése következtében pedig zöldből sárga zónába került Francia Polinézia.

Zöld zónás lett továbbá Románia, Chile és Új-Kaledónia.

Az új CNSU-határozat itt .pdf-ben letölthető.

(digi24, hotnews, agerpres)

Illusztráció: MTI/Komka Péter


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »