Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban – derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

Pénteken csaknem 60 helyen alakult ki forgószél, a legsúlyosabbak a Nebraska állambeli Omaha közelében, és az iowai Minden városában. Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetesen mintegy 100 tornádóriasztást adott ki, ez volt idén a legviharosabb nap.

Omaha közelében egy tornádó részben összedöntött egy üzemépületet, amelyben 70 dolgozó rekedt. A mentőegységek mindenkit kimentettek, és a jelentések szerint néhány embert kellett ellátni kisebb sérülésekkel. A térségben összességében mintegy 12 ember kellett kórházban ellátni a viharok miatt szerzett sérülésekkel – számoltak be a hatóságok.

Hírdetés

Nebraska állam kormányzója szombaton a katasztrófa sújtotta területre utazik.

A szomszédos Iowa államban Minden kisvárosban okozta a legsúlyosabb károkat a tornádó, ahol a helyi hatóságok szerint 30-40 lakóház teljesen megsemmisült. Iowa állam kormányzója szombaton a 15 településből álló megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami forrásokat tesz elérhetővé a károk felszámolására és újjáépítésre.

Szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára, mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést újabb viharok veszélye miatt Texastól egészen a Nagy-Tavak vidékéig. Újabb tornádók kialakulásának esélye Texas és Oklahoma államokban a legnagyobb.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »