Világszerte repülnek a Malév-árvák

Világszerte repülnek a Malév-árvák

Vietnamban is keres pilótákat a hazai nagy fapados légitársaság. Nem azért, mert kifejezetten távol-keleti munkatársakat szeretnének foglalkoztatni, hanem mert sok magyar repülős szakember távozott a messzi országba; talán akad köztük olyan, akit sikerül hazacsábítani.

Van, akit a kényszer, másokat a szakmai kihívás csábított a távolba, Malév-árvák szerte a világban feltűnnek. A hétfő hajnali biskeki szerencsétlenség és a légitársaság magyar érintettsége miatt sokan gondolhatják, hogy a munkájukat vesztett kapitányok és első tisztek jelentős része ma harmadik világbeli állapotok között kénytelen dolgozni, gyakran az életét is kockáztatva.

„Ez azonban egyáltalán nincs így. Kevés magyar pilóta kockáztatja az életét, a legtöbbjük olyan cégnél repül, ahol a szakmai színvonal garantálja a biztonságot. A szerencsétlenül járt török társaságot is jó nevű, megbízható cégként ismeri a szakma” – tudjuk meg Varga G. Gábor az Egek Ura Blog szerzőjétől, a Hír TV munkatársától.

Mint arról az MNO is beszámolt, lakóházakra zuhant egy török teherszállító repülőgép hétfőn Kirgizisztánban. A balesetben legalább harmincheten meghaltak. A korábban ACT, ma MyCargo néven ismert légitársaság magyarokat is foglalkoztat, de egyikük sincs az áldozatok között. Boeing 747-es óriásgéppel jelenleg három magyar pilóta repül a világon, ketten a MyCargonál. Egyiküket, Szüle Zsoltot a szaúd-arábiai Dzsiddában értük utol – a kapitány a tragédiáról értesülve Facebook oldalán fejezte ki részvétét és jelezte, hogy jól vannak.

 A mentőegységek tagjai egy Boeing 747-es típusú, Hongkongból Isztambulba indult török teherszállító repülőgép roncsainál a főváros, Biskek melletti Manasz repülőtér közelében, miután a teherjármű a légi kikötő melletti lakóházakon landolt 2017. január 16-án Fotó: Igor Kovalenko / MTI/EPA  

A lezuhant gép személyzetének valamennyi tagja török volt. Az útvonal, amelyen a gép repült rendszeresen használt teherszállítási útvonalnak számít a légitársaságnál, repüléstechnikailag pedig nem számít kifejezetten bonyolultnak. „Egyelőre azt lehet tudni, hogy rosszak voltak a látási viszonyok” – mondja telefonon Szüle Zsolt, aki korábban utasszállító gépeket vezetett, s két éve pont azért ment a török-kínai vegyes tulajdonú, teherszállítással foglalkozó légitársasághoz, hogy 747-esen repülhessen.

Hírdetés

A cég eddig hét óriásgépet üzemeltetett és mintegy nyolcvan pilótát (40 kapitányt, 40 első tisztet) foglalkoztat.

„Mindenki ismer mindenkit. Olyan mint egy nagyobb családi vállalkozás, ezért is viselt meg mindenkit a tragédia” – meséli a magyar kapitány.  Szüle Zsolt hozzáteszi, a gép vezetői – mindketten ötven feletti, családos férfiak – jó szakembereknek számítottak.

A másodpilóta, akivel a magyar kapitány kifejezetten jó kapcsolatot ápolt és többször repült együtt, a török hadsereg nyugalmazott altábornagya volt. A gépen a vezetőkön kívül egy szerelő és a szállítmány ki és berakodásért felelő úgynevezett loadmaster vesztette életét.

A repülős szakújságíró, Hír Tv-s riporter teszi már hozzá mindehhez, hogy a MyCargo különféle jól ismert társaságoknak repült, a Turkish Airlines mellett a Qatarral, a Saudiával is gyakran szerződtek szállításokra. A törökországi légiközlekedés pedig eleve jó színvonalúnak és biztonságosnak számít.  

Ugyanez nagyjából elmondható az Öböl térségéről (Emirátusok, Qatar), Vietnamról, Kínáról is, ahol sok magyar pilóta kapott munka- és repülési lehetőséget. Az újságíró tud Etiópiában repülő magyarról is, ahol az ország fejeletlenségének dacára a nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines megbízhatónak és biztonságosnak számít, afrikai viszonylatban különösen.  

Ezzel együtt igaz, hogy több magyar pilóta kapott felkérést – főleg a Malév csődjét követően – konfliktuszónákban üzemelő vagy rossz hírű társaságoktól is (például Líbiából), és akadt köztük olyan, aki anyagi vagy szakmai megfontolásból igent mondott. Ezeknél a cégeknél kétségtelenül nagyobb a kockázat, nagyobb valószínűséggel történhet emberi mulasztás. 

Az ázsiai légitársaságokon belül uralkodó hierarchia Varga G. Gábor szavai szerint olykor túlságosan vaskalaposnak tűnik egy európai számára. Ám akinek sikerült beilleszkednie, elsajátítani a helyi szokásokat, rutinokat, azt jó fizetés és szakmai háttér várja, többnyire róla és családjáról is gondoskodik a munkáltató. (Kellemes lakhatást biztosítanak, nemzetközi iskolába járatják a gyerekeket, stb.) A kint dolgozó pilóták számára vonzó, hogy szélestörzsű óriásgépekre is kiképezhetik őket (mint a Boeing 747-es, vagy az annál ma már gyakoribb Airbus 330-as, Boeing 777-es), amire itthon nem lenne esélyük. A távoli élet és az európainál feszítettebb munka miatt azonban többségük hazavágyik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »