Tizenhatodszor is megdőlt a havi melegrekord

Idén augusztusban immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord, így ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések bevezetése, 1880 óta tapasztaltak – közölte kedden az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A január–augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

Az általános felmelegedés folytatódásának másik jele az északi-sarki jégtakaró felszínének zsugorodása volt, amely 23,1 százalékkal, illetve 1,6 millió négyzetkilométerrel volt kisebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga – közölte a NOAA.

1978 – a műholdas megfigyelések kezdete – óta ez a negyedik legkisebb jégtakaró.

A kutatók szerint a Jeges-tengerről 2030-ra eltűnhet a nyári jégtakaró, amely érintheti a futóáramlatokat és befolyásolhatja a délebbi területek időjárását is.

Százharminchét éve a legmelegebb augusztus

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete augusztusban 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga (15,6 Celsius-fok), ami azt jelenti, hogy 137 éve most volt a legmelegebb augusztus, 0,05 fokkal melegebb, mint tavaly augusztusban.

Az augusztusi hőmérséklet igen közel volt a júliusihoz, amely szintén meghaladta a valaha mért legmagasabb havi hőmérsékletet.

2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a 20. századi átlag (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január–augusztusi előző rekordot – tette hozzá a NOAA.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »