Nem bűnös a kerítésébe áramot vezető férfi

Bűncselekmény hiányában felmentette a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön első fokon azt a magyarszerdahelyi férfit, akit az ügyészség emberölés kísérletével vádolt, mert áramot vezetett a szomszéddal közös drótkerítésbe, az őt zavaró kutyákra hivatkozva.

A Zala Megyei Főügyészség 2016 májusában emelt vádat a 75 éves férfi ellen több ember, köztük 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölés kísérlete miatt.  A vádlott 2014 óta állt haragos viszonyban a telekszomszédaival, mert zavarta őt a kerítéssel körbezárt ingatlanjukon tartott kutyák ugatása és viselkedése. Még 2015 őszén a lakóháza melléképületéből egy hosszabbító kábelt kötött a szomszédos ingatlannal közös drótkerítésre, ami így áram alá került. A szomszéd a teraszáról vette észre, hogy a kerítés az esős időben több helyen villog, szikrázik, ezért értesítette a rendőrséget.

Hírdetés

A vádiratba foglalt szakértői vélemény szerint az áram alá helyezett rozsdás drótkerítésben olyan mértékű feszültség volt, ami érintés esetén a légzőizmok görcsét és a szív leállását eredményezte volna. A férfi ezzel nemcsak baleset- és életveszélynek tette ki a szomszéd házaspárt és azok kiskorú gyermekét, de saját feleségét és leányát sem figyelmeztette.

A törvényszék a váddal megegyezően állapította meg a történteket, de több szakértői vélemény alapján úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény. A szakvélemények azt támasztották alá, hogy az áram alatt lévő kerítés, annak rendkívül rossz állapota miatt nem jelentett halálos veszélyt.

Az indokolásban elhangzott: a vádlott nem akart bántani senkit, azt feltételezte, hogy a kerítést nem érinti meg senki azon a rövid szakaszon, ahol az áramütés lehetősége fennállt. A kerítésbe vezetett árammal az volt a célja, hogy távol tartsa a szomszéd kutyáit.

A csütörtökön hozott ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője is tudomásul vette azt, az ügyész azonban háromnapi gondolkodási időt kért.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »