Az USA felkészíti a moldáviai haderőt transznyisztriai konfliktusra

Az USA felkészíti a moldáviai haderőt transznyisztriai konfliktusra

SPUTNIK NEWS

Alig derült ki,  hogy az USA katonai létesítményeket akar felépíteni Moldáviában Igor Dodon elnök tudta nélkül (lásd a percekkel ezelőtt kitett anyagot: http://lovasistvan.hu/2017/08/07/dodon-moldaviai-elnok-hata-mogott-akar-az-usa-hadi-letesitmenyeket-epiteni-az-orszagban/), Dmitrij Rogozin orosz helyettes miniszterelnök  kijelentette, hogy az amerikai haditengerészet azon terve, miszerint szárazföldi katonai kiképző létesítményt hoz létre Moldáviában, annak a jele, hogy az Egyesült Államok megkezdte Moldávia  különleges erőinek felkészítését katonai konfliktusra Transznyisztriával.

Transznyisztriában főként oroszok és ukránok laknak. 1990-ben vált el a Moldovai Szovjet Köztársaságtól attól félve, hogy egyesítik Romániával. Az elszakadás fegyveres konfliktusba fordult, amely 1992 júliusában tűzszünettel ért véget, de a vitás kérdések még mindig függőben vannak.

Hírdetés

2005 óta a transznyisztriai békét az úgynevezett 5 + 2-es formátumban biztosítják.  Az 5: Moldávia, Transznyisztria, EBESZ, Oroszország és Ukrajna. A plusz kettő: Európai Unió és az Egyesült Államok.

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »