Zuckerberg elismerte: Biden és Harris cenzúrára kényszerítette a Metát az USA-ban

Zuckerberg elismerte: Biden és Harris cenzúrára kényszerítette a Metát az USA-ban

Mark Zuckerber, a Facebookot is üzemeltető Meta vezérigazgatója egy hétfőn keltezett levélben elismerte, hogy a Facebookra nyomást gyakorol a Biden-Harris-adminisztráció, hogy a közösségi háló cenzúrázza az amerikaiakat, különösen a koronavírus kapcsán – írja a FoxNews.

Zuckerberg a képviselőház igazságügyi bizottsága elnökének, Jim Jordannek írt levelében ismerte el a fenti összefüggést, egy évvel azután, hogy több ezer dokumentumot kellett átadnia a bizottságnak arról, hogy milyen módon moderálták a tartalmakat a Facebook hírfolyamaiban.

Zuckerberg azt mondta Jordennek, hogy 2021-ben a Fehér Ház „magas rangú tisztviselői hónapokig folyamatosan nyomást gyakoroltak” a Meta munkatársaira abból a célból, hogy a koronavírussal kapcsolatos tartalmak cenzúrázására bírják őket.

A levélben a Meta alapítója azt írja:

„Úgy gondolom, hogy [az amerikai] kormány nyomása helytelen volt és sajnálom, hogy nem voltunk szókimondóbbak ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, olyan döntéseket hoztunk, amelyeket utólag, a mai információink alapján nem hoznánk meg”

mondta.

A levélből az is kiderült, hogy az FBI 2020-ban arra figyelmeztette a Facebookot, hogy orosz dezinformáció a Biden elnököt és fiát, Hunter Bident érintő ukrajnai Burishma-ügy. Zuckerberg elismerte, hogy a sztorit „tényellenőrökkel vizsgálták át, majd ideiglenesen visszafogták a hírfolyam megjelenését”. (Értsd: felhasználók tömegei elől rejtették el a regnáló elnökre nézve terhelő információt – a szerk.)

„Azóta kiderült, hogy a jelentés nem volt orosz dezinformáció és utólag visszagondolva nem kellett volna hátrasorolnunk a sztorit”

Hírdetés

Sem a Meta sem a Fehér Ház nem hajlandó kommentálni a levél tartalmát.

A sorok között

Megjegyezzük, a koronavírus-információk cenzúrására sem csak közegészségügyi kérdés volt, hiszen a demokraták komoly politikai tőkét tudtak kovácsolni abból, ahogy Trump 2020-ban a járványt kezelte. Vagyis a Meta erre segített rá.

Azt is kiemeljük, hogy csak azután vallotta be bűneit, hogy Biden újraválasztása lekerült a napirendről, és alelnöke, Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje. Hogy ezzel kvázi manipulálta a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt, Washingtonban senkit nem érdekel.

Adja magát a helyzet, hogy ha a Meta a Biden-család viselt dolgai és a koronavírus kapcsán cenzúrát alkalmazott a Facebook, akkor más területeken is megtehette, kezdve a genderpropagandától az abortusz-vitán keresztül a BLM-mozgalomig (amelyhez Harris közvetlenül kötődik).

Így a mostani beismerő vallomás alibi is lehet: hibáztunk, megbotlottunk, elnézést, többé nem fordul elő, minden amit mostantól csinálunk az a színtiszta igazságot tükrözi és többé nincs cenzúra.

Tegyük azonban hozzá, hogy Európában a Facebook gond nélkül megfeküdt Brüsszel cenzúra-elvárásainak, így érdemes szkeptikusnak lenni ebben a kérdésben.

Az Egyesült Államokban november 5-én tartanak elnökválasztást. A republikánusok részéről Donald Trump volt elnök indul, a demokraták pedig Kamala Harris, a párt szélsőségesen progresszív szárnyának vezetőjét, jelenlegi alelnököt indítják.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »