Zselízen még a norvégok is megtanulnak Sacher-tortát sütni

Zselízen még a norvégok is megtanulnak Sacher-tortát sütni

Zselíz városa és a Norvég Alap (NOPA) együttműködésének köszönhetően norvég művészekből álló delegáció járt Zselízen. Az együttműködés apropóját az a Norvég Alaptól nyert támogatás jelentette, amelyet az önkormányzat az Esterházy-kastély felújítási munkálataira fordított.

A beruházást támogató pályázat ,,soft” elemeként zselízi tánc- és zeneművészek látogattak el Oslóba, majd ezt a látogatást viszonozták azok a norvég művészek, akik az Országos Népművészeti Fesztivál időpontjában érkeztek a Garam mentére.

A fellépések biztosítása mellett a vendégek megismerkedhettek a Zselízhez köthető kulináris hagyományokkal is.

Hírdetés

A Sacher Polgári Társulás szervezésében megvalósított angol nyelvű rendezvényen a házigazda társulás mellett több helyi szervezet és intézmény is bemutatkozott, mint a Csemadok Zselízi Alapszervezete, a Franz Schubert Művészeti Alapiskola, valamint a helyi Comenius Gimnázium is. A rendezvény megkoronázása a megújuló Sacher-pincében rendezett tortasütés és tortabemutató volt.

„A több száz éves falak között, címeres porcelántányérok és csillogó üvegpoharak mellett idéztük meg a Monarchia hangulatát és ízeit. A tortabemutató háziasszonya és a Sacher PT állandó cukrászmestere Kiánek Margaréta volt, aki a helyszínen bizonyította, hogy egy norvég rappert is képes megtanítani a Sacher-torta elkészítésére” – mondta el Kepka Márk, az egyesület elnöke, az esemény főszervezője.

A Sacher-torta különböző variációinak ízlelgetéséhez nagyszerű zenei élmény is párosult. Javorka Ildikó, a kiváló zselízi szólista Natália Mesárová kíséretében Puccini- és Dvořák-áriákkal kápráztatta el a vendégeket, végül az elismert norvégiai Per Skranglebei koncertje zárta az eseményt.

(Csonka Ákos, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »