Zöldellő kertek – Vetőmagokat adományozott a Katolikus Karitász a Váci Egyházmegyében

Zöldellő kertek – Vetőmagokat adományozott a Katolikus Karitász a Váci Egyházmegyében

Az öngondoskodó családokért indított „Zöldellő kertek” program keretén belül a Katolikus Karitász országos központja idén 14 millió forint értékben osztott szét vetőmagokat közel háromezer családnak. Idén a vetőmagosztással egybekötött megnyitóünnepséget március 30-án a Váci Egyházmegyében fekvő Újhartyánban tartották.

Az esemény házigazdája Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója volt. Nagy örömmel köszöntötte az egybegyűlteket az újhartyáni Szent Borbála-templom kertjében: a vendéglátót, Hefler Gábor újhartyáni plébánost; Écsy Gábort, a Katolikus Karitász országos igazgatóját; McMenemy Márkot, a KertTv hobbikertészeti magazin szerkesztőjét, kertészt, vloggert; valamint az egybegyűlt karitásztagokat és azokat a jelen lévő vállalkozó szellemű családokat, nyugdíjasokat, akik a kertjeik megművelésére vállalkoztak.

Elsőként Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója mondott beszédet. Ismertette: a Katolikus Karitász több mint tíz éve indította a „Zöldellő Kertek” programot, és ez idő alatt mintegy 25 ezer családot ajándékoztak meg vetőmagcsomagokkal. Az idei csomagokban húszféle vetőmag van, 5500 forint értékben – ezzel a családok megtermelhetik maguknak a számukra hasznos konyhakerti növényeket.

Az elmúlt években örömmel tapasztalták, hogy az emberek szívesen foglalkoznak a saját lakókörnyezetükben lévő földterületekkel, kertekkel.

A Katolikus Karitász szeretné, hogy továbbra is eredményes legyen ez a munka, ezért a csomagokhoz egy vetési segédlet is jár, valamint segítséget, szakmai tanácsadást is nyújtanak, és amennyiben szükséges, kerti szerszámokat adományoznak. Emellett önkéntesek kísérik végig tevékenységüket – mondta el a Katolikus Karitász országos igazgatója.

Écsy Gábor beszéde után McMenemy Márk vette át a szót, aki kifejtette a Karitász e téren végzett áldásos tevékenységének mibenlétét. Egy közkedvelt mondást idézett: „Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője” (Anne Isabella Thackeray Ritchie). Ez a kertészkedéssel kapcsolatban is helytálló – mondta a KertTv hobbikertészeti magazin szerkesztője. – A mai ember számára a legnagyobb kihívást, problémát azt jelenti, hogy elszakadt a természettől, a vele való együttműködéstől, miközben pedig ugyanúgy része annak; sőt az emberiség jövője is attól függ, hogy mennyire tud összhangban élni vele. A konyhakert, a kertészkedés, az önellátás ennek az összhangnak, együttműködésnek a megtapasztalása kicsiben.

A jövőben, az élet szépségében, a csodában való hit nagyon hiányzik ma az emberekből – folytatta McMenemy Márk. – Amikor valaki elültet egy fát, egy növényt, elvet egy magot, akkor hisz abban, hogy az a mag ki fog kelni.

Nem véletlen, hogy a Covid alatt nagyon megnőtt a kereslet a kertészkedés iránt, ugyanis az emberek valami mást akartak keresni, tapasztalni, nem azt, amit a mindennapokban, a hírekben láttak-hallottak, hogy szétesik körülöttük a világ.

A magokat nem érdekli, hogy mi van a tőzsdén, mi történik a nagyvilágban. Ha elültetjük és gondozzuk őket, megadjuk azt a törődést, szeretetet, amely szükséges számukra, akkor ugyanúgy zöldség, gyümölcs lesz belőlük. Magyarországnak nagyon jó adottságai vannak, mégis azt látni, hogy bizonyos tájakon az emberek szegénységben tengődnek, kertjük pedig parlagon fekszik. Ha újra meg lehetne őket tanítani a kertészkedésre, akkor nagyon nagy lépést lehetne előre tenni a szegénység felszámolása érdekében.

Világviszonylatban ha csak az emberek tíz százaléka bevetné saját kertjét, akkor elég élelmet tudna termelni a maradék kilencven százalék számára – mondta a hobbikertészeti magazin szerkesztője. – Ez nem elhanyagolható erőforrás, főleg, amikor az ipari mezőgazdaság komoly kihívásokkal küzd, sőt nagyon komoly károkat is tud okozni. Létfontosságú tehát, hogy minél több kis családi gazdaság legyen országban. A Karitász tevékenysége ebben is segít. Nem lehet tudni, hogy az a kisgyermek, aki ma életében először elveti ezeket a magokat, felnőve nem a jövő nemzedékének mezőgazdasági szakembere lesz-e, aki jó irányba tud majd megváltoztatni mindent.

Hírdetés

Hefler Gábor újhartyáni plébánost is kérdezték a Karitászban végzett munkájáról, tapasztalatáról, akinek XVI. Benedek pápa szeretetről szóló írása jutott eszébe. Ugyanakkor, nem csak beszélni kell a szeretetről, hanem cselekedni is. Elmondta: több helyen volt plébános, egy kivételével mindenhol működött karitászcsoport. Felidézett egy régi emléket, amikor a téli hóban bement hozzá egy roma származású fiatal nő, átázott tornacipőben. Arra kérte, hogy szerezzen neki kályhát, mert nincs fűtés a lakásban, a kisgyermekei nagyon fáznak. Kiderült, hogy kályha híján az udvaron főzött, két forró téglán. A plébánosnak sikerült kályhát szereznie, és meglátogatta őt a lakásán, amely rettenetesen lerobbant állapotban volt. Végtelenül sajnálta a fiatal nőt, akit kisgyerek kora óta ismert, hiszen gyermekkorában hittanra tanította; korán házasodott, férje azonban otthagyta családját. Ahol ez történt, ott sok roma származású család élt – mondta Gábor atya. Hozzátette: ő sem tudott soha nagyobb pénzösszeget adni nekik, de sokszor keveset mindig: élelmiszert, ruhát, kisebb adományokat. Ezért a helység lakói szívükbe zárták, bizalmukkal és szeretetükkel tisztelték meg őt.

Az ünnepi eseményen megszólaltatták Zagyva Richárdot, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettesét is, aki az elmondottakhoz hozzátette, hogy ehhez a programhoz olyan családokat választottak, akiknek van saját, mintegy 200-300 négyzetméteres kertjük, megvan a szándékuk, eltökéltségük annak megművelésére, és mindez valódi segítséget is jelent számukra. Lényeges, hogy amit mi magunk meg tudunk tenni saját magunk érdekében, azt tegyük is meg.

Mudra Magdolna, az újhartyáni Karitász vezetője elmondta, hogy a helyi csoport 2020-ban alakult, bár már azelőtt is folytattak ilyen jellegű tevékenységet. Számukra a legfontosabb a támogatottak önállóságra való terelése.

A helyi karitászvezető elmondta: nagyon büszke arra, hogy sokan – köztük nyugdíjasok és egyedülállók is – vállalták a programban való részvételt. Idén Újhartyánban nyolc család csatlakozott a projekthez, többen sajnos betegség miatt nem tudtak bekapcsolódni. A helyi Karitász legfőbb tevékenysége a ruhagyűjtés és -osztás; a ruhákból mindenki válogathat, amiért adományokat kérnek, az abból befolyt pénzösszegből pedig élelmiszereket vásárolnak a helyi rászorulóknak.

A beszédek után átadták a családoknak a vetőmagcsomagokat, amelyek ezúttal nemcsak zöldségmagokat, hanem virágmagokat is tartalmaztak.

Egy csomagban húszféle konyhakerti vetőmag és virágmag van (fejes saláta, karalábé, kukorica, répa, bab stb.), amelyek nagy segítséget nyújtanak a családoknak, hogy saját munkával megtermeljék a számukra szükséges konyhakerti növényeket.

Országosan az egyházmegyei karitászszervezeteken keresztül jutnak el ezek a csomagok a vállalkozó családokhoz, és rajtuk keresztül segítik őket helyben is tanácsadással, hogy a mag valóban jó földbe kerüljön és bőséges termést hozzon.

Az ünnepség után Ilonka kertjét látogatták meg a résztvevők, aki megközelítőleg 400 négyzetméteres földjén egyedül gazdálkodik. A szépen felásott kertjében Ilonka hamar el is vetett több sornyi zöldborsót az újonnan kapott csomagból. Tízéves kora óta dolgozik a kertben, szüleitől leste el a kertészkedés praktikáit. Nagyon szeret a kertben dolgozni, ásni, kapálni; gyermekeinek is nagy örömmel ad a friss zöldségekből. Még a tavalyi szárazság sem szegte kedvét, már vetett el borsót, dughagymát, fokhagymát, krumplit, zöldbabot és sok mást.

Sok sikert, örömet, egészséget és kitartást kívánunk neki és a többi adományozottnak e munkájukban!

Szerző: Hollósi Judit

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »