Zöld utat kapott a beruházás (Málnásfürdői szakképző központ)

Zöld utat kapott a beruházás (Málnásfürdői szakképző központ)

Jóváhagyta a fejlesztési minisztérium a Málnásfürdőre tervezett balneológiai szakképző központ finanszírozására vonatkozó rendeletet, így a megvalósító Országos Beruházási Társaság (CNI) nekiláthat a létesítmény tervezését és kivitelezését célzó versenytárgyalás lebonyolításának. A málnásfürdői lerobbant szállodát a megyei önkormányzat elképzeléseinek megfelelően átalakítják és bővítik, korszerű továbbképző központként hasznosítják. A beruházás összértéke megközelíti a 40 millió lejt.

Henning László, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke lapunk megkeresésére elmondta: a rendelet elfogadásával tulajdonképpen egyenesbe került a beruházás, általában az ilyen jellegű munkálatoknál az egyik legnagyobb kérdés, hogy a szaktárca mikor tudja biztosítani a forrásokat a CNI-nek. Tekintve, hogy a vonatkozó rendelet napvilágot látott, most már reális az esély arra, hogy elfogadható időn belül megépül a központ.

Az alelnök hozzátette: a megyei önkormányzatnak a megvalósításhoz nincs közvetlen köze, a tervezést és a kivitelezést a CNI bocsátja versenytárgyalásra, illetve a munkálatok elvégzését is ők felügyelik. A létesítmény utólag visszakerül a megye tulajdonába, a kivitelezés idejére ugyanis átadták a terepet a beruházási társaságnak.

Hírdetés

Amint arról több rendben beszámoltunk, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola gondnokságában lévő szállodaépületet – mely egyébként az egyetlen, ami az egykori üdülőtelep ingatlanjaiból még megmaradt – korszerű gyógyturisztikai képzésközponttá alakítják át, mely szálláshelyként is működik, s nyolcvan férőhelyes konferenciateremmel is kibővített, elméleti és gyakorlati oktatásra egyaránt alkalmas, korszerű ingatlanként épülhet újjá. A legutóbbi költségbecslések szerint közel negyvenmillió lejbe (nagyjából hatmillió euróba) kerül, ebből a megyei önkormányzatra háruló rész meghaladja a 3 millió lejt. A központ kialakítását a minisztérium vállalja a társaságon keresztül, míg a létesítmény közművekhez való hozzáférését a megyei önkormányzatnak kell biztosítania. Megépítése után a megyei önkormányzat köteles 15 évig megőrizni a létesítmény eredeti rendeltetését. A megyei önkormányzat egyébként a szakmaiság biztosítására együttműködési megállapodást kötött a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel és az országos ásványvíztársasággal.

A leromlott, de még menthető állapotban lévő szállodaépületet a teljes üdülőteleppel (több, akkor még használható villaépülettel és más létesítménnyel egyetemben) az 1990-es évek elején a rendszer „baráti körben” magánosította. A telep más turisztikai és szabadidős létesítményekkel egyetemben az Olt Rt. tulajdona lett, amely hosszú ideig nem tett semmit a korszerűsítés vagy az állagmegőrzés érdekében. A megyei önkormányzat végül megvásárolta, majd az alárendeltségében működő Művészeti és Népiskola gondnokságába adta, mely egyebek mellett lebontatta a használhatatlanná vált ingatlanokat, majd több mint két évvel ezelőtt kezdeményezte a gyógyturisztikai szakképző központ megépítésének felvételét az Országos Beruházási Társaság által finanszírozott és kivitelezett – az önkormányzatoktól átvállalt – majdani létesítmények lajstromába. Ez végül megtörtént, idén pedig a beruházás a minisztérium asztalára került.

A megyei önkormányzat nemrég a szálloda szomszédságában található, az egykori üdülőtelep területének rendezésére vonatkozó döntéseket is meghozott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »