Zergetánc – egy morzsányi múlt a Gyulai Várszínház színpadán

Zergetánc – egy morzsányi múlt a Gyulai Várszínház színpadán

Különleges előadással kedveskedik július 19-én a Gyulai Várszínház látogatóinak a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata. Pozsgai Zsolt Zergetánc című színdarabját tavaly december közepén tervezte bemutatni a színház, Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész rendezésében, a vírushelyzet miatt azonban csak munkabemutatóra kerülhetett sor. A darabban Báthory Zsigmond és felesége, Mária Krisztina kapcsolata, valamint a kor diplomáciai és politikai bonyodalmai is fókuszba kerülnek. 

„A darab ötlete akkor született meg bennem, amikor szóba került Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz” – idézte fel Pozsgai Zsolt, a darab szerzője.  „Az a helyzet igencsak emlékeztetett a Báthoryak és a bécsi udvar közeledésére. Kíváncsi voltam, hogy Mária Krisztina a maga kulturális történelmi hátterével hogyan tud együtt lenni Báthory Zsigmonddal. Mire képes két gyökeresen eltérő kulturális háttérrel rendelkező ember? Az már csak hab a tortán, hogy ha jön a szerelem, akkor az végletesen felülír mindent: történelmet, politikát, sorsokat” – összegezte a szerző.

Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész, az előadás rendezője szerint

Megmutatja, hogy a székely kultúra és a Habsburg birodalmi kultúra hogyan tud, vagy hogyan nem tud, vagy hogyan kényszerül egy térségben megtalálni a kompromisszumokat. Azt is elmondta, hogy a darab nagy kihívást jelentett számára. Másfél hónapos kutatómunka előzte meg a próbákat, de megérte, mert a visszajelzések nagyon pozitívak, és a darab akár sikertörténet is lehet.

„Igazi gyöngyszem ez a remekmű, óriási élmény volt együtt dolgozni a társulat valamennyi tagjával. Ahogy elnéztem a színészek csillogó szemét a ruhapróbán, volt bennem egy érzés, hogy Papp Janó díszlet- és jelmeztervező XVI. századból inspirálódott ruhakölteményeit a Habsburg-ház asszonyai is szívesen viselték volna” – tette hozzá a rendező.

Hírdetés

Andrási Attila, a színház művészeti vezetője megerősítette, hogy a  Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház továbbra is mindent megtesz, hogy régi és új előadásaikkal folytassák ismeretterjesztő küldetésüket itthon és a határainkon túl.

„Örömmel tölt el, hogy ismét játszhatunk a már megszokott helyszínükön, a Pozsonyi úti Altemplomban, és emellett folytatjuk vidékjáró turnéinkat is – tette hozzá bizakodva a Jászai Mari-díjas író-rendező.

Az ifjú Báthory Zsigmond a törökkel való háborúskodása, valamint egyéb politikai csatározásai közepette házasodásra gondol. Mária Krisztinát, Károly főherceg leányát szándékozik elvenni, akit Bocskai István, a helyettese hoz el Grazból Erdélybe. Izgalmas történelmi helyzet, amelyből A Zergetánc című előadásban egy soha be nem teljesült házasság szomorú története bontakozik ki, valamint személyi és közösségi tragédiák sora, amelyek nagyon messzire vezetnek. Ki nyeri ezt a játszmát, vagy lesz-e győztes egyáltalán?

Az előadásról további részletek ITT olvashatóak. 

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »