Zeman szerint Pavel és Čaputová is nyitott a V4-ek bővítésére

Zeman szerint Pavel és Čaputová is nyitott a V4-ek bővítésére

Miloš Zeman cseh elnök szerint a Visegrádi Csoportot (V4) bővíteni kellene Szlovéniával, sok-sok éves igyekezete azonban a szavai szerint nem talált megértésre Magyarország részéről. Zeman erről szlovákiai búcsúlátogatása során beszélt kedden a Magas-Tátrában. Utódja, Petr Pavel és Zuzana Čaputová államfő is nyitott a bővítési tárgyalásokra.

„Államfőként és (előtte) kormányfőként is éveken át azt szorgalmaztam, hogy a V4-et bővítsük ki Szlovéniával” – idézte fel Zeman.

Hozzátette, hogy Szlovénia részéről nagy igény van a belépésre, nagyobb, mint a V4-ek részéről a bővítésre.

Čaputová szerint a legfontosabb előzetesen azt tisztázni, mi a célja és értelme a V4-nek. „Bizonyos értelemben talán identitásválságon megyünk keresztül. Főleg azért, mert eltér a véleményünk néhány fontos kérdésben, mint például a jogállamiság tisztelete, és végső soron Ukrajna támogatásának kérdésében is” – mondta a szlovák államfő.

Hírdetés

Rámutatott, hogy az Európai Unió megkérdőjelezése a V4 egyes tagjai részéről ellentétes azzal, amiért maga a V4 létrejött. Hozzátette, nem ellenzi a csoport együttműködésének kiszélesítését vagy a csoport bővítését, ha az működőképes lesz.

A V4-ek lehetséges bővítésével kapcsolatban Petr Pavel megválasztott cseh államfő is nyilatkozott a TASR-nek adott interjúban. Szerinte a nagyobb rugalmasságról kell tárgyalni.

„Már most is sokszor V4+2-ként működünk, tehát el lehet gondolkodni a további együttműködési formákon, melyek során több közép-kelet-európai országot vonhatunk be a közös álláspontok kialakításába” – jelentette ki Pavel a megválasztását követően a TASR-nek.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »