Zelenszkij: Ukrajna újjáépítése az egész demokratikus világ közös feladata

Zelenszkij: Ukrajna újjáépítése az egész demokratikus világ közös feladata

Ukrajna háború utáni újjáépítése „az egész demokratikus világ közös feladata“, mert hozzájárul a világbékéhez. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki hétfőn a svájci Luganóban, az Ukrajna helyreállításáról tartott nemzetközi konferencián. Ugyanezen a konferencián Denis Shmihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna újjáépítése háromnegyed billió dollárba fog kerülni.

 „Ukrajna újjáépítése a legnagyobb hozzájárulás a világbéke támogatásához“ – jelentette ki Zelenszkij videóüzeneten keresztül.

Zelenszkij beszédében azt mondta, hogy Ukrajna helyreállítása „korunk legambiciózusabb projektje“. „Ukrajna helyreállítása nem egy nemzet feladata, hanem az egész demokratikus világé“ – hangsúlyozta.

Ignazio Cassis svájci elnök – aki a konferencia társházigazdája – emlékeztetett Ukrajna támogatásának fontosságára „a borzalom, a szándékos pusztítás és a szomorúság idején“. Szerinte Ukrajna számára „lehetőséget kell biztosítani a békés életbe való visszatérésre és a fényes jövőre“.

Hírdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is megígérte, hogy részt vesz ezen az eseményen.

„Tudjuk, hogy az ő harcuk a mi harcunk is. Ezért segítünk ezekben a napokban Ukrajnának megnyerni ezt a háborút“

– mondta von der Leyen.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »