Zelenszkij: Ukrajna biztonsági paktumot ír alá az Európai Unióval

Zelenszkij: Ukrajna biztonsági paktumot ír alá az Európai Unióval

Ukrajna biztonsági paktumot ír alá az Európai Unióval – jelentette be csütörtökön Brüsszelben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki részt vesz az EU-csúcs nyitó részében.

Az X közösségi oldalon, mielőtt az Európai Tanács épületéhez érkezett, Zelenszkij kifejtette, hogy ez a megállapodás „fontos lépés” az EU „béke és jólét történelmi célja” elérése felé.

Az EU–Ukrajna megállapodás a 27 EU-tagállam és a kijevi kormány közötti hónapokig tartó tárgyalások után született meg egy olyan biztonsági paktum létrehozásáról, amely egyértelmű és hosszú távú támogatást biztosít Ukrajna számára.

Hírdetés

Zelenszkij hozzátette az újságíróknak, hogy a biztonsági paktumnak rögzítenie kell az unió mind a 27 tagállamának azon kötelezettségét, hogy széles körű támogatást nyújtson Ukrajnának, függetlenül az esetleges belső uniós intézményi változásoktól.

Egyúttal elmondta, hogy a kormányfőkkel és az EU-tagállamok vezetőivel folytatott megbeszélésen személyesen szeretné megköszönni nekik a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez nyújtott támogatásukat, ami „megerősíti európai irányvonalunk visszafordíthatatlanságát”.

A biztonsági paktum elmélyíti a meglévő uniós kezdeményezéseket, például az ukrán katonák kiképzését, és hosszú távú kötelezettségeket vállal Ukrajna tüzérségi lövedékekkel és légvédelmi rendszerekkel való ellátására, hogy segítsen Kijevnek ellenállni az orosz invázióval szemben.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »