Zelenszkij részt vehet a brüsszeli EU-csúcson és az EP-ben is felszólalhat

Zelenszkij részt vehet a brüsszeli EU-csúcson és az EP-ben is felszólalhat

A hírt, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét végén (február 9–10.) felszólalhat az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján, hétfő délután azzal az információval egészítették ki, hogy csütörtökön, az EU-csúcs előtt az Európai Parlament rendkívüli ülésén is részt vehet. Az uniós intézmények képviselői ezeket a jelentéseket nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A The Financial Times című brit lap az elsők között számolt be erről a lehetőségről, mondván, Zelenszkij brüsszeli látogatását biztonsági körülmények akadályozhatják.

A The Brussels Times belga internetes lap és az ANP holland hírügynökség az uniós intézmények környezetéből származó “belső forrásokra” hivatkozva közölte, hogy Zelenszkij csütörtök délelőtt a rendkívüli plenáris ülésen beszédet mond az Európai Parlament képviselőinek, majd azonnal elhagyja az épületet, hogy néhány órával később részt vehessen az Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szóvivője több európai média kérdésére, hogy Zelenszkij meglátogatja-e az EU vezetőit, azzal válaszolt, hogy az ukrán elnök “a közelmúltban kapott nyílt meghívást” az EU intézményeibe tett hivatalos látogatásra.

Hírdetés

Ugyanerre a kérdésre az Európai Parlament szóvivője kijelentette, hogy Zelenszkij látogatását “nyilvánvaló biztonsági okokból sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják”.

Ha Zelenszkij Brüsszelbe látogatna, akkor ez lenne a második külföldi útja a háborúk kezdete óta.

Az EU vezetői a migrációról, az egységes európai piac védelméről és az ukrajnai helyzetről tárgyalnak a brüsszeli csúcson.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »