Zelenszkij megalapítja a jövő egyetemét

Zelenszkij megalapítja a jövő egyetemét

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta az elnöki egyetem létrehozásáról szóló rendeletet.  

Az államfő az új oktatási intézményről az Ukrajna 30 fórumon beszélt május 31-én, hétfőn – adta hírül a Korrespondent.net hírportál. 

„Elnöki egyetemet hozunk létre Ukrajnában.  

Ez egy olyan felsőoktatási intézmény lesz, amely felkészíti a jövő emberét. Az intézmény a legjobb tanárokat fogja össze, és olyan szakembereket képez ki, akik képesek lesznek megoldani az állam védelme érdekében fontos problémákat” – mondta Zelenszkij.

Az egyetemen információ és kiberbiztonság, mesterséges intelligencia, nanotechnológia, repülőgépipar és biotechnológia terén jártas szakembereket fognak kiképezni.

Zelenszkij szerint az egyetem ingyenes lesz, s a hallgatók majd kormányzati pozíciókat tölthetnek be.

Hírdetés

Az elnök azt is elmondta, hogy a Nagy Építkezés Projekt keretében 150 iskola és 100 óvoda épült az egész országban. Az év végére azok 200-ra emelését tervezik.

Bejelentette továbbá azt is, hogy a vidéki iskoláknak nagy sebességű internetet és kényelmes iskolabuszokat biztosítanak.

Ezenkívül a hatóságok fel kívánják éleszteni a szakoktatást, modern kollégiumokat, tantermeket, sportpályákat, uszodákat, étkezdéket, laboratóriumokat építenek a hallgatók számára.

Denisz Smihal miniszterelnök viszont megjegyezte,

hogy a kormány célja, hogy a tanárok minimálbérét az országos átlag szintjére emelni.

„Idén 30%-kal emeljük a tanárok fizetését” – mondta a kormányfő.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »