Zelenszkij elnök is részt vesz a glasgow-i klímakonferencián

Zelenszkij elnök is részt vesz a glasgow-i klímakonferencián

Vasárnap vette kezdetét a COP26 globális klímakonferencia a skóciai Glasgow-ban.

Várhatóan mintegy 120 világvezető vesz részt a konferencia ülésein, számolt be az RTE hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

Összességében több tízezer küldött akkreditált a rendezvényre. A tudósok arra figyelmeztetnek,

hogy a csúcstalálkozó az utolsó lehetőség a katas

A vezetők várhatóan új kötelezettségvállalásokat tesznek országuk üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig való csökkentésére. Ugyanakkor már figyelmeztető jelei vannak annak, hogy a tervezett intézkedések valószínűleg nem lesznek elegendőek.

A konferencia célja, hogy a globális felmelegedés szintjét a lehető legközelebb tartsák a 2015-ös Párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 °C-hoz.

A középpontban olyan országok gazdaságai állnak majd, mint a G20, beleértve az Egyesült Államokat, az EU-t és Kínát, amelyek a globális kibocsátás túlnyomó többségéért felelősek. A konferencia két hétig tart.

Hírdetés

A megnyitó ünnepségre vasárnap délben került sor, a konferencia érdemleges munkája hétfőn kezdődik, amikor a világ vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök megérkeznek egy kétnapos magas szintű csúcstalálkozóra.

Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Nagy-Britanniába érkezett, hogy részt vegyen a COP26-on. A konferencián november 1-jén, hétfőn szólal fel.

„Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és felesége Olena megérkezett az Egyesült Királyságba, hogy részt vegyen az ENSZ COP26 klímaváltozási konferenciáján Glasgow-ban. Az ukrán államfő november 1-jén, hétfőn mond beszédet a konferencián. Volodimir Zelenszkij számos ország vezetőivel tervez tárgyalásokat” – közölte az Elnöki Hivatal.

II. Erzsébet brit királynő nem vesz részt a glasgow-i klímacsúcson, felszólalását videóüzenet formájában teszi meg. Volodimir Putyin orosz elnök sem vesz részt a konferencián.

Mi az a COP26

A COP (Conference of Parties) egy évente megtartott csúcstalálkozó, ahol 197 ország képviselői vitatják meg a nagyszabású klímaváltozást, és próbálnak megegyezni a globális katasztrófa megelőzésének feltételeiről, számolt be a BBC.

A csúcstalálkozó része az ENSZ Éghajlat-változási Egyezményének, amely egy nemzetközi egyezmény, közel 30 évvel ezelőtt bolygónk szinte minden országa aláírta. A dokumentum célja, hogy korlátozza az ember hatását az éghajlatra.

A COP26 a 26. ülés lesz a szerződés 1994. március 21-i hatálybalépése óta. Idén a találkozóra a skóciai Glasgow-ban kerül sor november 1. és 12. között.

Az idei csúcson a tervek szerint összefoglalják, mit sikerült megvalósítani és mit nem a klímaválság leküzdése érdekében a Párizsi klímaegyezmény 2015-ös aláírása óta. Az üvegházhatású gázok koncentrációja a Föld légkörében 2020-ban új rekordot döntött, és az éves növekedési ráták meghaladták a 2011-2020 közötti időszak átlagát. Ez a tendencia 2021-ben is folytatódott.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »