Zelenszkij azt állítja, hogy "megakasztották Oroszország tervét"

Zelenszkij azt állítja, hogy "megakasztották Oroszország tervét"

Volodimir Zelenszkij szombaton azt állította, hogy az orosz hadműveletek harmadik napján "megakasztották Oroszország tervét". Az ukrán elnök szombaton délelőtt a Facebookon közzétett újabb videóüzenetében Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből.

A közösségi portálon megjelent videóüzenetében Zelenszkij arra hívta fel az oroszokat, hogy szorgalmazzák Vlagyimir Putyin elnöknél az ukrajnai katonai műveletek leállítását.

„Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (…) a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket” – fogalmazott az ukrán elnök. Majd kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében „a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette”.  

Hírdetés

„Megtörtük ezt a tervüket”- jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg „semmilyen előnyhöz nem jutott”.

„Az ellenség mindent bevetett ellenünk: rakétákat, vadászgépeket, drónokat, tüzérséget, páncélos járműveket, szabotőröket, ejtőernyősöket” – sorolta az ukrán államfő, azt állítva, hogy Moszkva civilek lakta részeket támadott, és egyik célja az elektromos hálózatok megbénítása.

Videóüzenetében Zelenszkij arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben, és megismételte, hogy szerinte Ukrajnának „joga van” az európai uniós csatlakozáshoz.

Az ukrán államfő felszólította Magyarországot és Németországot arra, hogy „legyen bátorsága” támogatni Oroszország leválasztását a nemzetközi SWIFT-rendszerről. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban. Az Európai Unió fontolgatta, hogy levágja Moszkvát a SWIFT-rendszerről, de végül ez nem került be az elfogadott szankciós csomagba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »