Zebegényben köszöntötték a 80 éves Beer Miklóst

Zebegényben köszöntötték a 80 éves Beer Miklóst

Június 3-án hazatért ünnepelni Beer Miklós püspök. Zebegényben mint egy nagycsalád köszöntötték a 80 éves nyugalmazott főpásztort. Szentháromság vasárnapjának előestéjén szentmise, Miklós püspök életét bemutató képösszeállítás kórusénekkel kísérve, vendéglátás az ünnepelttel – megható pillanatokat élt meg hívő és pásztora.

A Havas Boldogasszony-templomba lépve magához vonzza a tekintetet a diadalíven látható Szentháromság ábrázolás. Egy mandorlában az Atyaisten tartja a keresztre feszített Krisztust, a kereszten a Szentlélek galamb alakjában. Imádkozó angyalok a lábuknál egy-egy báránnyal és keringő égitestek fogják közre az ábrázolást. 

Zsúfolásig megtelt a templom. Hazavárják Beer Miklós nyugalmazott püspököt 80. születésnapján köszönteni. Csáki Tibor nagymarosi plébános köszönti az ünnepeltet és az ünneplőket. A zebegényi szentmise egy a születésnapi ünneplések sorában, összekapcsolódik Miklós püspök Egybeszerettél minket című könyvének bemutatójával.

A homíliát az ünnepelt mondja. Először ültet: előre hívja az ajtóban állókat. Körbejár, sokakat név szerint köszönt. Kezet ráznak, mosolyognak. „Ezért szeretjük, súgja egy asszony mögöttem.” Beer Miklós Budapesten született, de édesapja korai halálát követően édesanyja a kétéves kisfiúval Zebegénybe költözött, itt töltötte gyerekkorát. Beer Miklós megáll a két padsor között, felidézi azt az élményt, ahogy Vajda József plébános magyarázta nekik, gyerekeknek az ábrázolásokat. Felmutat a Szentháromság-ábrázolásra, majd körben a templom freskóira. Szentháromság vasárnapjának előestéjén rövid tanítását ebből kiindulva fogalmazza meg, s arra hív meg, hogy szemléljük ezt a titkot. A zebegényi templomot a „konstantini diadal” 1600 éves évfordulójára festették ki, ez adta a művészi ábrázolás gondolati tartalmát. A jobb oldalon a Maxentius felett a kereszt jelével győzelmet arató Nagy Konstantin császár. „E jelben győzni fogsz” – hallott a legenda szerint égi hangot a császár a Milvius-hídi csata előtt, s pajzsára a kereszt jelét vésette, így indult a harcba. A bal oldalon Konstantin anyja, a keresztet megtaláló Szent Ilona császárné látható angyalok és udvarhölgyei által körülvéve.

Hírdetés

Beer Miklós rámutatott: Nagy Konstantin I. Szilveszter pápával egyetértve 325-ben Niceába egyetemes zsinatot hívott össze. A már szabad egyház zsinata fogalmazta meg itt a hitét: „Jézus Krisztus igaz Isten igaz Istentől, aki született és nem teremtetett, ki az Atyával egyvalóságú”, majd az I. konstantinápolyi zsinaton 381-ben született meg a hitvallás, mely a Szentléleknek a Fiúval és az Atyával való egylényegűségét mondja ki, megerősítve a niceai hitvallást. Beer Miklós a Szentháromság titkának szemlélésre hívott: Isten, akiről csak a teremtett világ csodái és szépségei által alkothattunk képet, Jézus Krisztusban megmutatta önmagát. Embersorsunkat vállalta mindhalálig, hogy kitárja előttünk az embersorsnak magyarázatot adó távlatot: van feltámadás, van örök élet. És nem hagyott magunkra minket, elküldte a Vigasztalás lelkét, aki elvezet a teljes igazságra, aki örökre velünk van. A püspök egy barátja, Marosi György volt piarista osztálytárs imáját idézte: Örök Isten, aki Atyaként vigyázol ránk, örök Isten, aki Jézusban testvérként mutatsz utat és örök Isten, aki a Szentlélekben kísérsz minket. E titok szemlélésre hívott Beer Miklós.

A közösség hálát adott a 80 éves pásztorért. Elhangzott a Te Deum. Képösszeállítással idézték fel Beer Miklós életét, közben a templom kórusa énekelt. Szikszirt Miklós, a képviselőtestület tagja a közösség nevében ajándékot adott át a születésnaposnak. Az ünnepet a plébánia kertjében agapé és dedikálás zárta.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »