Závogyán Magdolna: kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon

Závogyán Magdolna: kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon

Kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában.

Závogyán Magdolna a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás, egyben az ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 program ünnepélyes megnyitóján arról beszélt, hogy “fel kell ébreszteni az elemi igényt a közösségben megélt alkotásra, a kreativitás kibontakoztatására és az élethosszig tartó tanulásra”. Az államtitkár szerint A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című kiállítás arról üzen, hogy “a népművészettől nem távolságot kell tartani, hanem a népművészettel együtt kell élni”.

Mint mondta: a nemzeti identitás megőrzése és a jövő felelős építése nem lehetséges a gyökerekből való táplálkozás nélkül, ezért “komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy kulturális örökségünk megismertetése rendszerszinten épüljön be a magyar családok és a magyar közösségek életébe”. Závogyán Magdolna felidézte: a kormánynak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott arra, hogy 18 szakágban több ezer szakkört részesítsen módszertani támogatásban.

Hangsúlyozta: az ASzakkör program lényegi eleme, hogy az embereket nem elcsábítani, kiszakítani szeretné szűkebb környezetükből, lakóhelyükről, épp ellenkezőleg, a helyi kötődés, az identitást és a kisközösségeket kívánja megerősíteni a helyben szervezett lehetőségek felkínálásával. Mint mondta: ez az elgondolás azon a meggyőződésen alapszik, miszerint “reményteljes jövőt építeni csak az egyének és a közösségek képesek, akik jól ismerik őseink örökségét, tisztelve becsülik hagyományainkat, büszkék származásunkra, és készek élni szűkebb hazájuk lehetőségeivel. Így válnak e közösségek tagjai példává, hiteles értékközvetítőkké gyerekek, unokák számára, hirdetve a tanulás, a munka és a szorgalom becsületét”. “Nem kevesebb ez, mint a nemzetépítés maga, melyhez az egyén boldogulásán keresztül vezet az út” – tette hozzá az államtitkár.

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében felidézte, hogy az ASzakkör elnevezésű programot még 2020-ban, a pandémia kezdetén Závogyán Magdolna indította útjára, mert úgy gondolta, hogy “a közösségeket nem szabad magukra hagyni, a közösségeket minden helyzetben meg kell tartani”. Hangsúlyozta: néhány éve a program hat szakággal online tudásmegosztó portálként indult, hogy a közösségek meg tudják tanulni a bemutatott kézműves technikákat.

Hírdetés

A magyar állam, a magyar kormány támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította az eszközöket, az alapanyagokat, a módszertani kisfilmeket és a mentorálást – tette hozzá. Novák Irén elmondta: a kezdeményezés az elmúlt években nagyon sikeressé vált, és ma már elmondható, hogy 2023-ban közel 15 ezer résztvevője lesz ASzakkör programnak. Háromezer régi és új közösség vesz benne részt 18 szakágban, és Kárpát-medencei szinten is mintegy 600 szakkört indítanak el a keretein belül – mondta.

Kiemelte: hisznek abban, hogy a kultúra összekötő kapocs lehet a generációk között. Legfontosabb feladatuknak a magyarság megőrzését nevezte, és mint mondta: ez a program képes, illetve alkalmas ennek szolgálatára. A motívumkincsekben gazdag A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel, melyeket különféle technikákkal köztük bőrművességgel, gyöngyfűzéssel vagy nemezeléssel készült kiegészítők színesítenek. A részletesen kimunkált, egyedi alkotásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület biztosította. A kiállítást a szervezet elnöke nyitotta meg.

Pál Miklósné elmondta: az utóbbi években meghatározó törekvés figyelhető meg, hogy a sajátos magyar vagy éppen a Magyarországon élő nemzetiségek tárgyi kultúrája jelenjen meg úgynevezett népi dizájnként viseletekben, mindennapi használati tárgyakban vagy éppen az építészetben. A most megnyílt tárlat a viseleteken és viseletkiegészítőkön ezt próbálja megmutatni, reprezentálni.

A kiállítás 2024. február 29-ig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet székházának nyitvatartási idejében.

MTI

The post Závogyán Magdolna: kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »