Zavargássá fajult a Trump-ellenes tüntetés

Több amerikai városban demonstrációk kezdődtek Trump győzelme miatt, a portlandi – a rendőrség álláspontja szerint – már zavargássá fajult, a tömeg dobálta az egyenruhásokat, és autókat is megrongált. Az oaklandi tiltakozásokban rendőrök is megsérültek.

Az Oregon állambeli városban a rendőrség Twitter-oldalán zavargásnak nevezte és törvénytelennek nyilvánította a tiltakozásokat a kiterjedt veszélyes, bűnelkövetői magatartás miatt – közölte a CNN.

Rendőrökre támadtak

Miután a rendőrség megparancsolta a tömegnek, hogy oszoljon fel, rendfenntartó eszközöket is bevetett, hogy hazafelé tereljék a tiltakozókat – írták. A tüntetők dobálták az egyenruhásokat, és több autót is megrongáltak. Szintén a CNN számolt be arról, hogy több rendőr is megsérült a kaliforniai Oaklandben, és vannak, akik kórházba is kerültek közülük.

Hírdetés

A tüntetések és felvonulások Donald Trump választási győzelme óta zajlanak Amerika nagyvárosaiban – Los Angelesben, Philadelphiában, Denverben, Minneapolisban, Baltimore-ban, Dallasban és Oaklandben.

Trump már az első tüntetéseket is „nagyon tisztességtelennek” nevezte, ezek nem kis hányada egyébként éppen a megválasztott elnök ingatlanjai előtt zajlottak 25 amerikai városban. – Ez egy rendkívül sikeres választás volt, most pedig a média által hergelt, fizetett tüntetők tiltakoznak – fogalmazott.

Legyen béke

A legtöbb rendezvény egyébként békésen és feszültségmentesen zajlik, a CNN által megszólaltatott philadelphiai és minneapolisi tüntetők elmondták, ők csak a rasszizmus és a gyűlölet ellen vonultak utcára.

Maguk az utcai tiltakozások egyébként már az elnökválasztás éjszakáján megkezdődtek, és azóta tartanak; a demonstrálók azt ismételgették, hogy tartanak Donald Trump elnökségétől. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője Obama nevében azt mondta: az elnök hisz a szólásszabadság jogában, de „ezt a jogot erőszak nélkül kell gyakorolni.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »