Zárt hulladékgyűjtők a Csíki negyedben (Sepsiszentgyörgy)

Zárt hulladékgyűjtők a Csíki negyedben (Sepsiszentgyörgy)

Átalakított tárolókat helyez ki a Csíki negyedbe a hulladékgazdálkodásért felelős társaság. A Tega így szeretné elejét venni annak, hogy megrongálják a hulladéktárolókat, és azt remélik, hogy ezután a szeméttárolók környéke rendezettebb, tisztább lesz.

A sepsiszentgyörgyi hulladékszigetek jelentős hányadánál jó ideje tapasztalhatóak a folyamatos rongálás jelei, a legtöbb tároló ajtaja, illetve a zárszerkezete sem működik, mert ismeretlenek tönkretették azokat. A Tega beszámolója szerint a legtöbb panaszt a Csíki negyedből jelezték, az ott lakók pedig joggal tették szóvá, hogy nem tudják megközelíteni a kukákat, azok környékén állandóan szétszórt szemét hever.

Hírdetés

Máthé László igazgató úgy fogalmazott, nincs rendjén, hogy míg egyesek odafigyelnek, energiát fektetnek a szelektív gyűjtésbe, addig ismeretlenek kidobálják a hulladékot a tárolókból, a guberálás állandó jelenség maradt. Rámutatott, a folyamatos takarítás, javítás, de még a rendőrségi feljelentések sem hozták meg a várt eredményt, ezért döntöttek úgy, hogy a Csíki negyedi hulladéktárolókat átalakítják. Zárt rendszert hoztak létre, így a lakók ezentúl csak kívülről tudják bedobni a szemetet a tárolókba. A szelektív gyűjtésre így is lehetőséget biztosítanak, külön rést alakítottak ki, ahol a háztartási, vegyes hulladékot, illetve a biológiailag lebomlót lehet bedobni. A Tega igazgatója szerint egyelőre kísérleti jelleggel folyamodtak ehhez a megoldáshoz, amennyiben az átalakítással jó eredményt érnek el, azt a város többi tárolójánál is alkalmazzák, vagy más lehetőséget keresnek.

Hiába takarítanak kollégáink napi rendszerességgel, estére ismét katasztrofális állapotba kerülnek a tárolók a guberálók miatt – mondta az igazgató. Úgy véli, ez szociális kérdés, amit a Tega Rt. nem is tud, nem is tiszte megoldani. „A Tega nem büntethet meg embereket azért, mert szemetelnek, ezt a rendőrség, a Környezetvédelmi Őrség teheti meg. A mi feladatunk, hogy jobb megoldásokat keresünk: nem hiszem, hogy ezzel a lépéssel megoldjuk a guberálás problémáját, de legalább az embereknek nem kell a szemétben járniuk” – szögezte le Máthé László.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »