Zarándoklat a megfogant élet védelméért

Zarándoklat a megfogant élet védelméért

Egy szép középkori magyar szokás szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén eleink összegyűltek a templomokban, és ezerszer elimádkozták az angyali üdvözlet imádságát, az Üdvözlégy Máriát.

Az idei Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez és ehhez az ősi szokáshoz kapcsolódva, az ünnep előtti hétvégén keltek útra a zarándokok, akik a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomból indulva zarándokoltak el a bényi Magyarok Nagyasszonya-templomhoz.

Farkas Zsolt szőgyéni esperes-plébános áldásával és lelki vezetésével indult el a huszonöt zarándok, hogy megtegyék azt a tizenhat kilométert, melynek fáradságait, lelki élményeit a megfogant életek védelméért ajánlották fel a Szűzanyának, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe kapcsán.

A pihenő a barti Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban volt, ahol a helyi hívek várták a zarándokcsoportot, együtt imádkoztak és frissítővel kedveskedtek a zarándokoknak, akik mögött akkor már elmaradt az út több mint fele.

Hírdetés

A hátralévő hat kilométert is ragyogó napsütésben tették meg az ezeréves bényi templomig.

Az ősi bényi templom falai közt Farkas Zsolt atya, a zarándoklat vezetője mutatta be a szentmisét, ahol a zarándokok és a cserkészek szolgáltak. A szentmisére érkeztek hívek Szőgyénből, Bartról és Párkányból. A vendégeket köszöntötte a helyi plébános Szalai András atya is, és a bényi egyházközség asszonyai terített asztallal, meleg teával kínálták a zarándokokat.

A Bényből Szőgyénbe történő hazautazás autóbusszal történt, melyet a szőgyéni önkormányzat biztosított a zarándokcsoport számára.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »