Zajlik a régi kaszárnya felújítása (Kézdivásárhely)

Zajlik a régi kaszárnya felújítása (Kézdivásárhely)

Az egyik legnagyobb beruházás idén Kézdivásárhelyen az egykori Székely Katonanevelde épületének a helyreállítása. A patinás épületet a Conico és a Baumeister cég újítja fel.

Az egykori Székely Katonanevelde épületének története 1817. szeptember 15-én kezdődik, amikor I. Ferenc császár nejével együtt meglátogatja Kézdivásárhelyt. E látogatás alkalmával terjesztette elő báró Purczell János, a második székely határőr gyalogezred parancsnoka egy katonai nevelő létesítésének tervét. Kézdivásárhely polgársága kezdetben nemigen támogatta az ötletet, a katonaneveldét „pityókás kertnek” gúnyolták. A klasszicista stílusú katonanevelde építése 1818. május 1-jén kezdődött Doborházi mérnök tervei alapján. Az építkezés négy évet tartott, 1822 szeptemberében készült el.

Az épület a kommunista rendszer idején került romos állapotba, amikor pincéit, termeit raktárnak használták, egy ideig pedig testépítő terem is működött benne. A veszélyeztetett műemlék megmentésére tett első lépés Török Sándor volt polgármester érdeme: az emeleti rész mennyezetét megerősítették, az épületet teljesen újrafödték, így az megmenekült a beázás okozta további állagromlástól.

Hírdetés

A következő lépést Bokor Tibor polgármestersége alatt tették meg, amikor a városháza egy komplex tervvel a régi kaszárnya felújítására és az ún. Dac-tó szabadidőközponttá alakítására pályázott. Kezdetben úgy nézett ki, hogy a pályázat elbukik, 2016-ban Gyulafehérvár azért dobta vissza a projektet, mert az ideiglenes telekkönyvben az szerepelt, hogy az önkormányzat egy 2015-ös határozata alapján az ingatlan a város közvagyonából már átkerült annak magánvagyonába, de ezt kormányhatározattal kellett szentesíteni, amire a kiértékelésig nem került sor. Akkor nemcsak a kézdivásárhelyi, hanem az Erdély különböző részeiből érkező mind a huszonhat pályázatot visszadobták különféle okokra hivatkozva.

Később a szerencse a városháza mellé szegődött, amely így mintegy 17 millió lejből újíthatja fel az épületet és alakíthatja át kulturális központtá, ahol többek között az Incze László Céhtörténeti Múzeum is helyet kap.

Mielőtt a munkálatok megkezdődtek volna, a városházának ki kellett ürítenie az épületet, az intézmény ugyanis raktárként használt ott néhány termet. Amint ez megtörtént, a kivitelező cégek a téglalap alakú udvart megtakarították a növényzettől, falfeltárást végeztek, majd a hátsó pincék felújításába vágtak bele.

A felújítás idejére mind a kaszárnya előtti részt, mind a mellette lévő parkolót lezárták. Az utóbbi helyen a napokban is hatalmas halom építkezési hulladék várt elszállításra, jelezve, hogy bőven van tennivalója a két megyeszékhelyi vállalkozásnak. A munkálatokat 2025-ig kell befejezni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »