XXV. Felvidéki Magyar Bál Libádon

XXV. Felvidéki Magyar Bál Libádon

Immár negyed évszázada, hogy az Érsekújvári járás egyik legkisebb falujában a dombok közé szorult Libád községben kerül sor így farsang idején a Felvidéki Magyar Bálra.

E hó 20-án, a csöndes falut újra felhangosította a mára már a régiót- sőt Felvidéket is – kinőtt Kárpát-medencei magyar bállá sokasodott eredeti nevét meghagyó Felvidéki Magyar Bál.

Mivel a terem csak maximum háromszázhúsz lelket befogadó, mégis már több évtizede eljönnek nemcsak az ország távolabbi részéről, de a Székelyföldről, a Vajdaságból is nemzettestvéreink. Mert együtt lenni jó!

Az idei bál meghívójának mottója Esterházyt idézi:

Az idei jubileumi bál szervezői Retkes János és neje Retkes Ildikó sok mindennel igyekeztek emelni a bál színvonalát, emlékezetessé tenni ezt az éjszakát, ezt a legnagyobb magyar lazító, de felemelő találkozást.

A bál házigazdája ez évben is Szilágyi Zoltán a Lánchíd Rádió főmunkatársa volt, aki köszöntötte a vendégeket, és vezette az esti programot.

A bál fővédnöke most is, mint már jó pár éve a Magyar Országgyűlés elnöke dr.Kövér László, aki ezen az estén nem tudott jelen lenni. A meghívott vendégek, akik jelen voltak: dr. Balogh Csaba Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Pozsonyból, Erős Gábor Országgyűlési képviselő, dr.Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alap Zrt. vezérigazgatója, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Steindl Balázs, Esztergom megyei jogú város alpolgármestere, Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke, Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja, Farkas Iván, Bolya Szabolcs, Farkas Attila a Magyar Szövetség Nyitra megyei képviselői, Edmár Attila, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, valamint a környék polgármesterei, képviselői, s mint minden évben most is itt volt egy maroknyi székelyföldi vendég.

Hírdetés

A legünnepélyesebb pillanat most is a kezdés volt. A Magyar Királyi Koronaőrség Egyesületének kiséretében, és a Boldogasszony Anyánk éneke alatt behozták a Szent Korona hiteles másolatát. Majd Vadkerti Imrével közösen énekelték a Nemzeti Imánkat, és a Székely Himnuszt. Timkó Eszter, Jászai Mari-díjas színművésznő szavalata után fellépett még a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.

Pohárköszöntőt Forró Krisztián mondott, akinek legfőbb üzenete az itt élő magyarság összetartozása, és az összefogás volt. Talán soha nem volt erre ilyen szükség, mint napjainkban. Utalt a köztársasági elnök jelöltségre is, ezzel az erős kitartásunkat, akaratunkat nyilvánítjuk ki.

Kövér László az Országgyűlés elnöke, a bál fővédnöke nem várt esemény miatt nem tudott jelen lenni. A „Tisztelt Honfitársaim!“ Megszólítással szóló üzenetét Szilágyi Zoltán tolmácsolta levelét felolvasva (részlet):

„Önbizalom, bátorság, bölcsesség, önfegyelem, erő és kitartás, valamint az összetartozás tudata – nekünk mai, magyaroknak ezen erényekre van szükségünk ahhoz, hogy átkeljünk a mai történelmi korszakunk előttünk magasló hágóin, hogy erősebbeknek bizonyuljunk a ránk leselkedő ellenségeknél és veszélyeknél, hogy ezeréves szülőföldünkön megmaradjunk és gyarapodjunk. Az elődeink iránti tisztelettől, és az utódaink iránti felelősségtől vezettetve mi, mai magyarok is – ha kellően hiszünk benne és teszünk érte – át fogunk kelni a legnehezebb akadályokon is! Isten áldja mindannyiunkat!”

A kitűnő programhoz, zenéhez, nem hiányzott az „eszem-iszom” vigadalom sem, a mindig egyedi Kárpát-medencei ínyencekkel, mint az: „Isten hozta” székely szilvapálinkakóstolóhoz mangalica tepertő, az óvári fejedelmi fácánleves, a szatmári töltött csirkemell, a növendék szürkemarhapörkölt, a madari meggyes-mákos és túrós rétes, éjszakára a felvidéki korhelyleves kuruc módra. S persze mindehhez a hazai családi pincészetek: Zalaba, Jókai, Lantos, valamint a Damax kft kiváló borai.

A rendezvény fő támogatói voltak: dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, a BGA Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, a Convertis cég, Pohori Tamás, Góra Róbert, Barusz étterem, és sokan mások.
A rendezvény főszervezője: Retkes János és Retkes Ildikó.
Szervezők: LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és Zoltai Dániel.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »