WHO: A vírus nem ismert határokat, az indiai mutáció globális probléma

WHO: A vírus nem ismert határokat, az indiai mutáció globális probléma

Az elmúlt napokban Indiára szegeződik minden járvány miatt aggódó tekintet. Az országban gyakorlatilag összeomlott az egészségügy, a járványmutatók elszálltak. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a vírus nem ismer sem országhatárokat, és mindenkit egyformán sújt nemzeti, faji vagy vallási hovatartozástól független. A felhívás nem véletlen: sokan attól tartanak, hogy India lesz egy újabb járványhullám generátora. Túl sok ugyanis a fertőzött, hogy mai globalizált világunkban a távol-keleti ország ne legyen hatással a világ többi részére.

Jó példa erre, hogy már több mint 17 országban azonosították a koronavírus indiai variánsát, amelyet kettős mutációja miatt emlegettek sokat a szakértők. Nemrég pedig arról cikkeztek az ázsiai sajtóban, hogy egy Új-Delhiből Hong Kongba tartó repülőjárat összes utasának COVID-tesztje pozitív lett. Közben Indiában a nagyobb gócpontoknál a kórházak nem képesek ellátni a rengeteg beteget, nincs hely, nincs elég orvos, sem oxigén. A kórház előtti járdán haldokolnak a betegek. A holtakat tömeges szertartásokon búcsúztatják, a testeket elégetik. A halálos áldozatok hivatalosan is megerősített száma Indiában elérte a 200 ezer főt, de a szakértők szerint a valódi szám ennél jóval magasabb.

Az indiai variáns, amelyet sokan kettős mutációként is emlegetnek, az előzetes és még meg nem erősített vizsgálatok szerint valamivel gyorsabban terjed a brit variánsnál, és bizonyos ellenállást mutat az antigéntestekkel szemben – de hogy pontosan mennyire képes kicselezni az immunrendszert, még nem tudni.

“Nem hiszem, hogy bármi bizonyíték lenne arra, hogy ez egy szökevény mutáció, amely azt jelentené, hogy nem lehet megállítani vakcinákkal”

Hírdetés

idézte a BBC brit közmédia Dr. Jeff Barrettet, a Wellcome Sanger Intézet COVID-19 Genomikai Programjának vezetőjét.

Bár egy esetleges “szökevény mutációtól” a szakértők szerint még egyáltalán nincs okunk pánikolni, újabb variánsok megjelenése miatt már aggódhatunk. A járvány törvényszerűsége, hogy minél több embert fertőz meg, annál nagyobb eséllyel alakul ki egy új, veszélyesebb mutáció. Márpedig India a világ második legnépesebb országa a maga 1,3 milliárd lakosával. Az indiai variáns miatti félelmek pedig azon alapulnak, hogy a vírus tüskefehérjét érintő két kulcsfontosságú DNS változott meg, márpedig a tüskefehérje az, amely felnyitja az emberi sejtet fertőzéskor, és ez  az, amelyet felismerve a szerzett immunitás megvéd minket.

Az indiai kormány ellensúlyozva korábbi (túlságosan laza intézkedései miatti) hibáit, leállították az Indiában gyártott vakcinák exportját. Nem véletlenül, a lakosság alig 10 százaléka kapta meg eddig legalább az egyik oltást, és mindössze 2 százalékuk rendelkezik mindkét adag oltással. A WHO azt hangsúlyozza, hogy India a példája annak, hogy senki a világon nem lehet biztonságban addig, amíg a világon mindenki nincs biztonságban (vagyis nem oltják be a világ mindig országában a lakosság zömét).

BBC.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »