Vulin találkozott Putyinnal, és megígérte neki, hogy Szerbia soha nem csatlakozik a NATO-hoz

Vulin találkozott Putyinnal, és megígérte neki, hogy Szerbia soha nem csatlakozik a NATO-hoz

Aleksandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese szerdán Vlagyivosztokban a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Szerbia Oroszország szövetségese, és soha nem csatlakozik a NATO-hoz.

Vulin azt is elmondta Putyinnak, hogy Szerbia soha nem fog szankciókat bevezetni az Orosz Föderációval szemben, és „soha nem fogja megengedni, hogy a területéről bármilyen oroszellenes akciót hajtsanak végre”.

Az AP ügynökség emlékeztetett arra, hogy Vulin néhány nappal azután találkozott Putyinnal, hogy Emmanuel Macron francia elnök Belgrádba látogatott, és megállapodást írt alá a szerb kormánnyal 12 francia Dassault Rafale vadászrepülőgép szállításáról. Akkoriban a megfigyelők ezt Belgrád Moszkvától való elhajlásának lehetséges jeleként értékelték.

Hírdetés

A szerződés aláírása után azonban Vulin a TASS orosz hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a megállapodást „katonai és gyakorlati okokból kötötték, és semmilyen módon nem lesz negatív hatással Szerbia és az Orosz Föderáció kapcsolataira”.

Vulint széles körben a Kreml egyik legnagyobb szövetségesének tartják a szerb kormányban. Washington tavaly szankciókat vezetett be ellene, mert korrupció gyanúja merült fel, amikor a titkosszolgálatot vezette. 2023 novemberében mondott le erről a pozícióról, állítólag a Nyugat nyomására. 2024 májusának elején azonban miniszterelnök-helyettes lett.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »