Vučić Komáromban: Szerbia, Szlovákia és Magyarország együttműködése jelentősen csökkentette a migrációs nyomást

Vučić Komáromban: Szerbia, Szlovákia és Magyarország együttműködése jelentősen csökkentette a migrációs nyomást

Szerbia kapcsolata és együttműködése Magyarországgal és Szlovákiával soha nem volt még olyan jó, mint most, és Szerbia támogat minden kezdeményezést ennek a két országgal való együttműködés elmélyítése kapcsán – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő, aki Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott a felvidéki Komáromban.

Vučić a fenti kijelentéssel kerülte meg az egyik újságíró arra vonatkozó kérdését, hogy a keddi találkozót lehet-e úgy értelmezni, hogy egy V4-hez hasonló formáció van épp kialakulóban a három ország részvételével.

„Szerbia támogat minden találkozót és kezdeményezést, amely barátainktól érkezik”

tette hozzá.

A migráció kapcsán leszögezte, hogy a migránsok emberi méltóságát ugyan tiszteletben kell tartani, de ugyanúgy érvényt kell szerezni a törvénynek és a közrendnek, Szerbia biztonságát pedig meg kell őrizni.

Hírdetés

Azt is leszögezte hogy Szerbiában nem lesznek úgynevezett hotspotok, vagyis olyan EU-n kívüli migránstáborok, ahol a bevándorlók menekültkérelmét bírálják el még mielőtt az unió területére lépne (pár nappal ezelőtt Olaszország nyitott egy nagy hotspotot Albániában).

Vučić elmondta, hogy Szerbia, Szlovákia és Magyarország együttműködésének köszönhetően idén 80 százalékkal kevesebb migráns lépett Szerbia területére, mint tavaly. Ennek eredményeképpen a szerb migránsközpontokban már csak félezer bevándorlót tartanak nyilván.

Magyarországot és Szlovákiát többször is Szerbia barátjának nevezte.

Azt is kijelentette, hogy a mostani migrációs háromoldalú csúcstalálkozó remélhetőleg csak az első lépés a három ország együttműködésének további elmélyítésében.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »