Vona főtanácsadója soha nem tudta volna felvállalni a "2010 előtti gárdás Jobbik rasszista véleményét"

Radnai László, a Jobbik volt kommunikációs igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán tagadta, hogy kapcsolatban állt a szovjet és a magyar kommunista titkosszolgálatok egyik fedőszervezetével, és megerősítette, hogy pert indít az ügyben.

A Ripost június közepén arról írt, hogy Toroczkai László ásotthalmi polgármester szerint Radnai Lászlót, a Jobbik kommunikációs igazgatóját „mások küldték a pártba”, viszont azt már a fideszes faliújság feltételezte, hogy ezt leleplezendő, kikérik a kommunikációs igazgatóról szóló iratokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától. A lap azt kivételesen helyesen idézte fel, hogy Radnai László a "rendszerváltás" előtt „elképesztő karriert futott be a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezetében, a Chemolimpex nevű külkereskedelmi cégben”, majd néhány év elteltével felbukkant a Jobbiknál.

Radnai László a műsorban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja magát közszereplőnek.

Beszélt arról, mindent megtesz azért, hogy bárki kikérhesse a történeti levéltárból az esetleg róla szóló aktákat, annál is inkább, mert 1990-ben maga is megpróbálta ezt, miután 1983 és 1990 között amerikai cégeknél dolgozott, és nagy volt a valószínűsége annak, hogy ez idő alatt megfigyelhették. Dokumentumot nem kapott, abban az időben sokaknak udvarias elutasító választ postáztak – jegyezte meg.

Radnai László közölte, ismét elkészített egy kérelmet, amelyet a mellékletekkel együtt be fog adni a történeti levéltárba, és azt várja, hogy minden vizsgálatot végezzenek el, hogy kiderüljön volt-e ügynök, illetve kém. Kijelentette, a levéltárból a kikért és megkapott dokumentumot nyilvánosságra fogja hozni.

Hírdetés

A Jobbik volt kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 21 éves korában került a Chemolimpex külkereskedelmi vállalathoz, amelyről ma azt állítják, hogy a titkosszolgálat fedőszerve volt. Úgy vélekedett, hogy ezzel sikerült a külkereskedelemben dolgozó 11 ezer embert vérig sérteni. Elképzelhető, hogy ezeknél a vállalatoknál dolgoztak olyan belügyesek, titkosszolgálati műveleteket végző emberek, akiknek volt olyan feladatuk, amivel most meg akarják őt vádolni – mondta Radnai László.

Szólt arról is, hogy 2016 októberében Vona Gábor megkérte, segítsen a néppártosodó Jobbik kommunikációs stratégiáját megalkotni. Politikusokkal együtt a stratégiát 2017 márciusára elkészítette, áprilisban – miután nem volt kommunikációs igazgató – az elnökség megbízta őt a kommunikációs igazgatóság felállításával.

Radnai László közölte: nem érez felelősséget a Jobbik választási eredményéért. Megjegyezte, a négylépcsős stratégiája mentén jobb eredményt lehetett volna elérni, és nem ígért olyat a pártvezetésnek, hogy megnyerik a választást.

A volt kommunikációs igazgató nem nevezte meg azt az öt személyt, akikről úgy vélte, az általuk képviselt ideológiai irányvonal nem illett az új márkaképbe. Ugyanakkor figyelmeztette a pártot, hogy sok szavazótól esnek el, ha a pártból kibeszélő emberek a saját önálló véleményüket hangoztatják, sokszor a 2010 előtti gárdás Jobbik rasszista véleményét, amelyet soha nem tudott volna felvállalni.

Kérdésre válaszolva közölte, az öt személy között volt – a Jobbikból időközben kizárt és a Mi Hazánk mozgalmat másokkal együtt megalapító – Toroczkai László is.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »