Von der Leyen az Európai Bizottság csapatával Kijevbe utazott

Von der Leyen az Európai Bizottság csapatával Kijevbe utazott

„Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, az Európai Unió ugyanolyan határozottan kiáll Ukrajna mellett, mint eddig” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság többi tagjával együtt ma Kijevbe érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán kormánnyal.

„Jó újra Kijevben lenni, az orosz invázió kezdete óta ez a negyedik alkalom. Ezúttal az európai biztosokból álló csapatommal érkeztem” – írta von der Leyen a Twitteren.

„Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, az Európai Unió olyan szilárdan kiáll Ukrajna mellett, mint ahogyan eddig is tette. Emellett szándékunkban áll tovább mélyíteni támogatásunkat és együttműködésünket” – tette hozzá az EB elnöke.

Hírdetés

Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion. This time, with my team of Commissioners. We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever. And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023

A bizottság több mint tucatnyi tagja az ukrán kormány képviselőivel tárgyal, akik az orosz invázió következményeivel és Ukrajna támogatásával kapcsolatos témákkal foglalkoznak. Pénteken csúcstalálkozóra kerül sor az Európai Unió intézményeinek vezetőivel és Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Ukrajna támogatása mellett az orosz agresszió elleni küzdelemben az Ukrajna helyreállítására irányuló erőfeszítések összehangolása, a kulcsfontosságú reformok folytatása és Ukrajna EU-tagsághoz való közelítése is napirendre kerül – írta az Ukrinform ügynökség.

Kijevbe érkezéséről az uniós diplomácia vezetője, Josep Borrell is tájékoztatott. Emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok ukrajnai inváziója óta az Unió segélye a megtámadott országnak elérte az 50 milliárd eurót.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »