Vlagyimir Putyin elleni szankciókat követelt az ellenzék Orbán Viktortól

Vlagyimir Putyin elleni szankciókat követelt az ellenzék Orbán Viktortól

Három pontban foglalta össze friss követeléseit az Egységben Magyarországért.

Három területen követelt szankciókat Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a hazai ellenzék Orábn Viktor miniszterelnöktől szombati sajtótájékoztatóján.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség szombati sajtótájékoztatóján

  • Paks II. felfüggesztése és
  • a Putyin üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztása mellett
  • az „orosz kémbank” kiutasítását

is elvárják.

„A magyar miniszterelnök úgy viszonyul a szövetségeseihez, mintha a fogát húznák, sajtóhírek szerint továbbra is Magyarország az, amelyik akadályozza a szigorú szankciók bevezetését Oroszországgal szemben” – állapította meg Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Ezzel kapcsolatban szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert követően Orbán Viktor is bejelentést tett, amelyet a lengyel és a szlovák kormányfő is megerősített.

Barabás Richárd viszont arra is felszólította Orbán Viktort arra, intézkedjen arról, hogy

Hírdetés

a magyar parlamentre kikerüljön az Európai Unió zászlója.

„Ilyen helyzetekben a szimbólumoknak és a gesztusoknak hatalmas szerepe van. Lehet persze azt mondani máskor, hogy egy zászló az csak egy zászló, de pont az ilyen válsághelyzet mutatja azt meg, hogy egy közösség képes kifejezni az együvé tartozását. Azt gondoljuk, hogy mi, magyarok a Nyugathoz tartozunk, mi magyarok Európához tartozunk” – fogalmazott.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke annak a követelésnek adott hangot a sajtótájékoztatón, hogy a magyar kormány azonnali hatállyal függessze fel a Paks II. beruházást.

„A háború megindítása egyértelművé tette, hogy meg kell szakítanunk azokat a függőségeket, amelyek az agresszor Putyin-rendszerhez kötnek minket. Az egyik legnagyobb függőségünk az atomenergia” – indokolta a követelést.

Varju László, a DK alelnöke azt a követelést fogalmazta meg, hogy vizsgálja meg az Orbán-kormány, milyen érdekeltségei és vagyona van Magyarországon Putyin üzleti körének, és minden ilyen vagyont fagyasszon be.

„Érezzék a saját bőrükön: az Ukrajna elleni agresszió nem maradhat következmények nélkül.

A magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szívélyes kapcsolatából ítélve nem kell majd olyan sokat keresgélni ezeket a vagyonokat, csak meg kell kérdezni Orbán Viktort, ő tudni fogja.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt: van itt Magyarországon egy bank, amelynek „sok hasznát ez az ország nem látta, Oroszország viszont annál inkább”. Erről a bankról több kutatás kimutatta, hogy az orosz hírszerzés fedett akcióinak az ernyője lehet Európában – közölte.

„Míg az Európai Unióban Orbán Viktor az, aki sokszor Putyin trójai falovaként viselkedik, addig pénzügyekben ez az úgynevezett Nemzetközi Beruházási Bank jelenti Oroszország trójai falovát” – jelentette ki a momentumos politikus.

„Április 3-án, amikor a kormányváltásról döntünk, akkor arról is döntünk, hogy egy olyan országunk legyen-e, amelyik orosz érdekeket szolgál, orosz érdekeket véd adott esetben a magyar pénzügyi érdekkel vagy a magyar nemzetbiztonsági érdekkel szemben” – tette hozzá Hajnal Miklós.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »