Vízumdíj emeléssel készül Oroszország az európai országok számára

Vízumdíj emeléssel készül Oroszország az európai országok számára

Már a közeljövőben jelentős mértékben megemeli Oroszország a vízumdíjakat az Európai Uniós és néhány más európai ország lakosai számára – számolt be a tervezett intézkedésről kormányzati forrásokra hivatkozva az RBK nevű orosz lap. Az intézkedés gyakorlatilag egy válaszlépés lehet arra, hogy az érintett országok az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszaléptek a korábban Oroszországgal kötött utazási megállapodásoktól.

Az ukrajnai konfliktus kirobbanása után az uniós tagországok felfüggesztették az Oroszországgal a könnyített vízumkiadásról korábban kötött megállapodásaikat, s részben ennek következtében jelentősen megdrágultak az odautazni kívánó orosz állampolgárok vízumköltségei is. Az utóbbi hetekben-napokban több uniós tagország tovább fokozta az orosz turistákat érintő szankciókat, azzal, hogy megtiltották az Oroszországban regisztrált gépjárművek belépését, gyakorlatilag ellehetetlenítve az orosz turisták bejutását, amelyet már eddig is megnehezített, hogy az EU és Oroszország között – az uniós szankciók miatt – nincs közvetlen légi-összeköttetés.

A mostani – kormányzati jóváhagyási folyamat alatt álló – orosz válaszlépés az uniós tagországokon kívül Lichtensteint, Norvégiát, Svájcot és Izlandot érinti majd.

Vagyis megduplázódnak, esetenként megnégyszereződnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország kiegyenlíti vízumdíjainak költségeit az érintett országok által felszámított árakkal.

Hírdetés

Az orosz lap értesülése szerint az intézkedés egyúttal szűkíti az orosz vízummentességi program résztvevőinek körét is, az már nem fog kiterjedni mások mellett a sportolókra, a humanitárius célból érkezőkre, tisztviselőkre és diákokra sem. A vízumdíj-drágítás ellenére továbbra is megmarad lehetőségként az Oroszország által augusztusban bevezetett – két hetes beutazást lehetővé tévő – elektronikus vízum is, amelynek árai olcsóbbak a hagyományos vízumnál.

Az ukrajnai konfliktus kezdete előtti egy évtizedben folyamatosan nőtt az uniós tagországokba érkező orosz turisták száma, ami nem egy uniós ország idegenforgalma számára jelentős pozitívumot jelentett.

Az ukrajnai konfliktus után az unió által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók többsége nem váltotta be azokat a reményeket, amelyekkel azok meghozatalát Brüsszel indokolta.

Hasonló volt a helyzet a vízumkiadás megkönnyítéséről szóló megállapodások felmondásának is, amely szakértői vélemények szerint tíz vagy akár százmillió eurós nagyságrendben okozhatott bevételkieséseket az európai idegenforgalom számára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »