Vízkereszt – A Megváltó megjelenésének ünnepén

Vízkereszt – A Megváltó megjelenésének ünnepén

Vízkeresztkor a Megváltó megjelenésének ünnepét üljük, és keresztégünkre emlékezünk. Azért fohászkodunk, hogy a kereszt jele tartsa távol a gonoszt otthonainktól, hogy a betlehemi csillag vezesse el minden népet és nemzetet a Mindenhatóhoz, hangzott el azon a szentmisén, amellett az ünnep vigíliáján, azaz előestéjén tartottak Beregardóban a Szent Kinga római katolikus templomban. 

Mintha egy meseszerű történet elevenedne meg előttünk, kezdte igei magyarázatát Molnár János beregszászi római katolikus esperes-plébános.

Bő kétezer évvel ezelőtt a napkeleti bölcsek – mai szóval úgy mondanánk, hogy az égi jeleket figyelő tudósok – a csillagok különleges állását észlelték, majd egy csillag ragyogott fel, s ebből tudták, hogy megszületett a Messiás, a zsidók régen várt királya. Ez sorsfordulót jelentett az egész emberiség számára. Hisz a pogány népek szerte Európában az elkövetkező századok során mind-mind kereszténnyé váltak.

Jellemző, hogy a napkeleti bölcsek először Heródes király fényűző udvarában keresték az újszülöttet, s nagyon elcsodálkoztak, amikor kiderült, hogy a betlehemi jászol luxusnak egyáltalán nem mondható körülményei között született meg a Megváltó. 

Hírdetés

Kétségtelen, hogy a betlehemi történetben fontos szerepet játszanak a csillagok, illetve az az egyetlen fényes csillag, mondta Molnár János. De miért ne üzenhetne az Úristen a csillagokon át nekünk, bűnös embereknek, hisz az eget és a földet is ő teremtette? A legfontosabb, hogy szívünkben is meggyúljanak karácsony fényei, hogy igaz hitre jussunk. 

És ezzel eljutottunk odáig, hogy feltegyük a kérdést: mit üzen 2022 első napjaiban a Mindenható számunkra.

Legfőképpen azt, hogy ha az Úristen nem kap helyet az életemben, akkor lelkemben hatalmas űr keletkezik. Ha nem hagyom, hogy a Megváltó ott munkálkodjon minden nap bennem, akkor bizony nem lesz teljes értékű az életem. Az ige továbbá arra tanít, hogy akkor vagyunk a legnagyobbak, amikor alázattal leborulunk Isten lábaihoz, mert ő akkor magasztal fel bennünket. 

Ma valamennyien azért imádkozzunk, hogy a betlehemi csillag egész életünkön át ott ragyogjon fölöttünk. 

Eszenyi Gábor


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »