Magabiztos győzelmet aratott Le Pen pártja a francia választások első körében

Magabiztos győzelmet aratott Le Pen pártja a francia választások első körében

Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű, mainstream értelmezésben szélsőjobboldalinak számító pártja nyerte a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját vasárnap. Az exit pollok (urnázás utáni felmérések) eredmények szerint Le Penék a szavazatok 34,2 százalékát szerezték meg.

Az Emmanuel Macron francia elnök által sebtében, az elbukott EP-választás után összetákolt liberális koalíció csak a harmadik lett 21,5 százalékkal.

A második helyet a szintén kapkodva tető alá hozott baloldali Új Népfront koalíció szerezte meg a szavazatok 29,1 százalékával.

10 százalékot kapott a guallista jobboldali Republikánusok párt.

A részvételi arány rekordszintű, 69 százalékos volt.

Hírdetés

A francia választásokat rendkívül indulatos politikai nyilatkozatok előzték meg. A liberális-progresszív-baloldali mainstream érezte meggyengülését, az EP-választáson Macronék elhasaltak. A francia elnök azonban a spanyol receptet követve sietve feloszlatta a nemzetgyűlést és új választásokat írt ki.

A taktika lényege, hogy ha a szélsőjobboldali erők megerősödésének gátat vetni úgy sem lehet, akkor a választásokat kell úgy időzíteni, hogy meg lehessen akadályozni a kormányra kerülésüket. Ez a spanyoloknál bevált: a regnáló szocdem kormány az elbukott helyhatósági és regionális választások után gyorsan előrehozott választásokat írt ki, amit a Spanyol Néppárt megnyert, de a szocialisták a katalánokkal kiegyezve végül megszereztek a többséget, a jobboldal pedig hoppon maradt.

Most Macron is erre játszik, ezért beszélt arról, hogy akár polgárháború is kitörhet, ha a nem győz a progresszív-baloldali politikai spektrum.

Márpedig könnyen lehet, hogy Macronnak nem jön be a terve. A jelen választások szerint jelentős esélye van annak, hogy a jövő vasárnap esedékes második forduló után Le Pen és a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerez a nemzetgyűlésben, és kormányt alakíthat.

Az sem kizárt azonban, hogy a Nemzeti Tömörülés nem szerez abszolút többséget, ebben az esetben valószínű, hogy a Macron által összetákolt progresszív koalíció megpróbál kiegyezni a baloldaliakkal, ami nem lesz egy könnyű menet, de valószínűbb forgatókönyv, mint hogy Le Penéknek sikerül életképes koalíciós többséget összehozniuk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »